NOS Nieuws - Algemeen

Farmers Defence Force ziet af van harde acties 'als blijk van goede wil'

3 hours 13 minutes ago

Boerenbelangenvereniging Farmers Defence Force (FDF) gaat voorlopig geen harde acties voeren als blijk van goede wil tegenover het kabinet, zegt voorman Mark van den Oever. Volgens hem hoopt de groep op die manier voor elkaar te krijgen dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

FDF blijft wel omgekeerde vlaggen ophangen bij de eigen boerderijen. Ook gaan publieksvriendelijke acties volgens Van den Oever door, zoals de aangekondigde protesten bij de Vuelta, de Spaanse wielerronde die volgende van vrijdag tot en met zondag in Nederland is.

Van den Oever zei vorige week juist nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hardste acties die zijn organisatie ooit heeft gevoerd. Zijn uitspraken volgden op het eerste gesprek van landbouworganisaties met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Ook boerenorganisatie Agractie was kritisch na dat eerste overleg. "Bij Van der Wal mis ik iedere empathie voor de boeren", zei Agractie-voorman Bart Kemp. Farmers Defence Force en Agractie zijn de motor achter de demonstraties die de afgelopen tijd in Nederland door boeren werden gehouden.

Voorman van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, legt uit waarom zijn organisatie voor nu afziet van harde acties:

Zeven jaar cel voor doodsteken tiener na ruzie over Playstation-controller

3 hours 18 minutes ago

De 20-jarige Melvin T. moet zeven jaar de gevangenis in omdat hij een 17-jarige jongen doodstak tijdens een ruzie over een Playstation-controller. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht vandaag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 17-jarige Mushuraldo la Fuente kwam op 30 september 2020 om het leven in het dorp Rozenburg, dat bij de gemeente Rotterdam hoort. Het slachtoffer zou een gamecontroller hebben uitgeleend aan zijn vriend T. De twee kregen ruzie om het apparaatje omdat T. meende dat hij de controller mocht houden terwijl Mushuraldo hem terug wilde hebben.

De vrienden kregen online een felle discussie, schrijft Rijnmond. Vervolgens spraken ze af op de parkeerplaats van een supermarkt om de ruzie uit te praten. Beide vrienden namen een mes mee. "Ook het slachtoffer had een mes bij zich. Hij droeg ook bij aan de escalatie van het conflict. Daar houdt de rechtbank rekening mee", zei de rechter.

Verontrustende trend

Volgens de rechtbank is T. op zijn vriend afgerend met een kapmes en heeft hij twee keer gestoken. T. verklaarde eerder dat hij werd aangevallen en dat hij handelde uit zelfverdediging.

"Verdachte verlaat de parkeerplaats met zijn auto, maar komt dan ook weer terug. Hij is volgens meerdere getuigen in het bezit van een mes als hij arriveert. Daarom gaat de rechtbank niet uit van noodweer", aldus de rechter.

De rechtbank in Dordrecht wees vanmiddag op de verontrustende trend dat ruzies tussen jongeren steeds vaker met een mes worden "opgelost".

Zeker 13 burgers en 6 agenten omgekomen bij protesten in Sierra Leone

3 hours 23 minutes ago

Zeker dertien burgers en zes politieagenten zijn gisteren omgekomen bij anti-overheidsprotesten in Sierra Leone. De regering had al bekendgemaakt dat er doden waren gevallen, maar nog niet hoeveel.

Het grootste mortuarium in de hoofdstad Freetown bevestigde de dood van de burgers aan persbureau Reuters. Volgens een woordvoerder van de politie overleden in die stad ook twee agenten. In de noordelijke steden Kamakwie en Makene kwamen nog eens vier agenten om het leven.

Mensen gingen de straat op uit woede over de stijgende kosten van levensonderhoud. Voedsel- en benzineprijzen zijn door inflatie een stuk hoger geworden.

Op beelden is te zien dat een man in politiekleding zijn vuurwapen gebruikt:

Het initiatief voor de demonstratie kwam van een groep vrouwelijke handelaren, zegt persbureau AFP. In een brief aan de politie kondigden zij een "vreedzame bijeenkomst aan om aandacht te vragen voor de economische moeilijkheden en andere problemen van vrouwen in Sierra Leone".

Op sociale media gaan beelden rond van jongeren die met stenen gooien en autobanden verbranden. Op andere video's is te zien hoe agenten traangas inzetten en op de menigte schieten.

Er komt nog weinig informatie uit het land naar buiten, deels omdat het internet in de hoofdstad gisteren bijna volledig was afgesloten.

Democratie

Vicepresident Mohamed Juldeh Jalloh verscheen gisteren op nationale televisie om een avondklok af te kondigen. Hij zei dat de overheid actie onderneemt om de orde te herstellen en gaf de schuld aan "enkele arrogante Sierra Leoners die de legitieme overheid willen afzetten". President Julius Maada Bio heeft nog geen reactie gegeven.

Sierra Leone heeft sinds het einde van een lange burgeroorlog in 2002 een democratisch stelsel. De president en het parlement worden elke vijf jaar door het volk gekozen. Bio won de laatste verkiezingen in 2018 en zijn termijn duurt nog tien maanden. De economie van het land is hard getroffen door de Ebola-uitbraak in 2014 en de coronapandemie in 2020.

Transavia zet passagier op zwarte lijst na delen foto vliegtuigongeluk

4 hours 54 minutes ago

Transavia heeft een 18-jarige jongen op de zwarte lijst gezet. Hij mag vijf jaar niet mee met de luchtvaartmaatschappij. Gisteren, net voordat hij met het vliegtuig zou vertrekken vanaf Rotterdam, deelde de jongen via zijn mobieltje een foto van een vliegtuigongeluk.

"We zien het echt als een soort bommelding", zegt een woordvoerder van Transavia bij Rijnmond. "Personeel zag deze foto voorbijkomen, kinderen zagen de foto voorbijkomen. Het is niet niks. We nemen het daarom heel erg hoog op. De gezagvoerder heeft ook aangifte gedaan van bedreiging."

De jongen zou gisterochtend om 06.55 uur vanuit Rotterdam naar Zadar in Kroatië vliegen. Vlak daarvoor plaatste hij een foto van een ernstig vliegtuigongeluk op Airdrop. Dat is een systeem van Apple waarmee iPhone-gebruikers elkaar tegelijkertijd berichtjes sturen of bestanden kunnen delen.

De bemanning van het vliegtuig deed direct een aantal oproepen aan de passagier om zich te melden. Maar dat deed de 18-jarige jongen pas toen de piloot zei anders niet te zullen vertrekken.

Een grap

De Koninklijke Marechaussee haalde hem uit het vliegtuig en ondervroeg hem. De jongen zei dat het een grap was.

Het gebeurt wel vaker dat passagiers op een zwarte lijst worden geplaatst, zegt de woordvoerder. Het gaat dan meestal om passagiers die agressief worden. "Vooral tijdens de coronaperiode hadden we veel van dan soort gevallen. Bijvoorbeeld van mensen die weigerden zich aan de maatregelen te houden. Nu is het weer wat rustiger op dat vlak. Maar dit was nieuw voor ons."

Onderzoek naar ijzeretende bacterie in Kanaal van Gent naar Terneuzen

5 hours 24 minutes ago

De Belgische autoriteiten gaan een onderzoek doen naar een ijzeretende bacterie in het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Die werd vorig jaar ontdekt in de jachthaven van Zelzate aan het kanaal. De bacterie veroorzaakt veel overlast omdat hij zich dwars door het ijzer en zelfs staal op verschillende boten kan eten. Ook bestaat de vrees dat de bacterie de stalen damwanden van het kanaal kan aantasten.

Onderzoekers van de universiteiten in Gent, Leuven en Antwerpen gaan nu onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt, meldt Omroep Zeeland. Het kanaalwater wordt geanalyseerd. Er worden onder andere ijzeren testplaatjes in het water gehangen op verschillende plekken en dieptes.

In normale omstandigheden roest er bij boten onder de waterlijn maximaal 0,1 millimeter ijzer per jaar weg. Maar in de haven van Zelzat bleek vorig jaar augustus soms een halve centimeter per jaar te 'verdwijnen'. De schuld bleek te liggen bij de MIC bacterie, waarbij MIC staat voor microbieel geïnduceerde corrosie; deskundigen spreken ook wel over de roestbacterie.

Bacteriën vreten schip op

"De bacteriën vreten het schip als het ware op. Nooit gezien hoe snel deze bacterie toeslaat", aldus Kris De Baere, hoogleraar aan de Hoge Zeevaartschool in Antwerpen toen. De Baere sloot niet uit dat de bacterie zich via het open water zou verspreiden, ook richting Nederland.

Dat leidde tot zorgen, en niet alleen onder booteigenaren aan beide kanten van de grens. D66 in de Tweede Kamer vroeg zich af in hoeverre de stalen damwanden en misschien zelfs de nieuwe sluis bij Terneuzen gevaar liepen.

"Er zijn mij op dit moment geen signalen bekend, dat in het Nederlandse deel van het Kanaal van Gent naar Terneuzen sprake is van schade veroorzaakt door bacteriën", antwoordde toenmalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Visser in september 2021. Het onderzoek moet nu uitsluitsel bieden.

Economische ader

Burgemeester Brent Meuleman van Zelzate reageert enthousiast bij VRT Nieuws: "De jachthaven is een heel korte zijtak van het kanaal Gent-Terneuzen. Dat is een heel belangrijke economische ader voor onze regio. We moeten weten hoe we het beestje kunnen bestrijden, want in het kanaal zijn ijzeren damwanden aanwezig. Dat zou daar ernstige gevolgen kunnen hebben."

Gijzeling in bank Beiroet, man 'wil geld opnemen voor ziekenhuisrekening vader'

5 hours 55 minutes ago

In Beiroet houdt een man die gewapend is met een vuurwapen bankmedewerkers gegijzeld. Ook dreigt hij zichzelf in brand te steken als hij zijn spaargeld niet kan opnemen.

Een klant die het bankgebouw wist te ontvluchten, zegt tegen lokale media dat de man zo'n 2000 dollar wil opnemen voor de ziekenhuisrekeningen van zijn vader.

De Libanees heeft een blik benzine bij zich, gijzelt zes of zeven mensen en heeft drie waarschuwingsschoten gelost, zegt een veiligheidsfunctionaris tegen persbureau AP. Hoeveel klanten er binnen zijn bij de Federal Bank of Lebanon in de wijk Hamra, is niet bekend.

Op Twitter gaan beelden rond van de gijzeling:

Soldaten, politieagenten en medewerkers van de inlichtingendienst hebben zich bij de bank verzameld. Agenten proberen met de man te onderhandelen, maar nog zonder resultaat.

Sinds 2019 gelden in Libanon strikte opnamelimieten. Het land verkeert al jaren in een zware economische crisis; twee derde van de bevolking leeft in armoede.

Een van de gegijzelden, een oudere man, is inmiddels vrijgelaten.

Opnieuw meer geld en wapens naar Oekraïne, overleg over langdurige steun

6 hours 2 minutes ago

Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken sturen meer hulp naar Oekraïne in de vorm van geld en wapens. Dat hebben ze aangekondigd op een donorconferentie voor Oekraïne in Kopenhagen.

De Britten sturen raketsystemen die doelen tot 80 kilometer ver kunnen raken. Volgens minister Wallace van Defensie kan Oekraïne zich daarmee beter verweren tegen het zware geschut van de Russen.

Denemarken geeft het land 110 miljoen euro extra financiële steun. Premier Frederiksen noemde de oorlog een strijd om de waarden waarop Europa en de vrije wereld zijn gebouwd en zei dat ze met de extra bijdrage de Deense steun voor Oekraïne kracht wil bijzetten.

Op de donorconferentie, georganiseerd door het VK, Denemarken en Oekraïne, is ook de Nederlandse minister Ollongren aanwezig. De besprekingen gaan over manieren om Oekraïne op de lange termijn te steunen en de samenwerking tussen Oekraïne en met name Noord- en Oost-Europese landen op het gebied van defensie te versterken.

Oorlogsmisdaden onderzoeken

In Berlijn heeft de Duitse bondskanselier Scholz gezegd dat hij er alles aan zal doen om het onderzoeken van oorlogsmisdaden in Oekraïne mogelijk te maken. Hij deed dat op de traditionele zomerpersconferentie, die is ingesteld door zijn voorganger Angela Merkel.

Hij kondigde nieuwe steunmaatregelen voor de Oekraïense defensie aan. "We breken met onze traditie en zullen wapens leveren, heel, heel veel wapens, zeer verreikende, zeer efficiënte wapens. En dat zullen we ook de komende tijd blijven doen." Hij noemde geen concrete aantallen of wapensystemen.

'Speciale taak voor Duitsland'

Scholz presenteerde overigens ook een nieuw pakket maatregelen voor mensen in Duitsland die moeite hebben hun energierekening te betalen. "Burgers kunnen erop rekenen dat we hen niet in de steek laten", zei Scholz.

Verder wees hij erop dat Duitsland vol blijft inzetten op het ontwikkelen van hernieuwbare energie om zo snel mogelijk niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Duitsland kan nog niet zonder Russisch gas. "Het zou helpen als er een gaspijplijn naar Centraal-Europa zou komen vanuit Spanje en Portugal", zei hij.

Ook hamerde hij erop dat de landen van de Europese Unie de problemen die nu spelen gezamenlijk moeten aanpakken. "Als het grootste land, met de grootste economie en de grootste bevolking in het centrum van Europa zie ik daarin een speciale taak voor ons weggelegd."

In Letland heeft het parlement Rusland tot staatssponsor van terrorisme verklaard. Riga roept andere landen op dat ook te doen. Als een land wordt gezien als staatssponsor van terrorisme worden visa van burgers ingetrokken en kunnen overheidsbezittingen in beslag worden genomen.

Het Letse parlement noemt de oorlog "een gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

Onder meer de Europese Unie en Australië is gevraagd het voorbeeld van de Letten te volgen. In de EU is hiervoor geen wettelijke basis, in bijvoorbeeld Australië en de VS is dat wel mogelijk.

Grote belangstelling voor huur geboortehuis Cruijff

6 hours 19 minutes ago

Er hebben zich meer dan 1200 woningzoekenden gemeld voor een sociale huurwoning in Amsterdam-Betondorp, waar Johan Cruijff woonde vanaf zijn geboorte tot zijn twaalfde jaar.

De hoekwoning, een oud winkelpand aan de Akkerstraat 32, is in goede staat. Bij de driekamer benedenwoning is een tuin en een ruime schuur. De kale huur komt op maximaal 762 euro per maand.

"We vertellen de toekomstige bewoners over de geschiedenis van dit huis. Het is mooi als je er enige affiniteit mee hebt", aldus Coen Springelkamp van woningbouwvereniging Ymere bij AT5/NH Nieuws.

Groentewinkel

De geschiedenis van de woning is bijzonder genoeg. Cruijff werd op 25 april 1947 geboren in het Burgerziekenhuis in Amsterdam-Oost. Zijn ouders woonden toen in het hoekhuis aan de Akkerstraat, waar zij een groentewinkel hadden. Johan groeide er op en leerde voetballen op de straten en pleintjes in de buurt. Twaalf jaar later, toen zijn vader overleed, verhuisde het gezin.

De woning is voor iedereen herkenbaar, omdat een van de oude winkelramen bestickerd is met een uitspraak van de voetballegende: "Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school". Die raamsticker moet blijven hangen, laat Ymere weten.

Even koekeloeren

De nieuwe bewoners, wie dat dan ook worden, zullen ook op een andere manier merken dat het huis een voorgeschiedenis heeft. "Af en toe staan er wel mensen te gluren, even te koekeloeren of een foto te maken", vertelt een buurtbewoner.

"Het is de reden dat we de nieuwe bewoners vertellen dat sommige mensen foto's maken van je woning en af en toe stiekem naar binnen kijken", aldus Springelkamp van Ymere.

Tot middernacht staat de woning van Ymere op het gemeentelijk toewijzingssysteem Woningnet. Daarna volgt de toewijzing aan iemand op de wachtlijst. Dat gaat volgens de voorwaarden die daarvoor in Amsterdam gelden.

Kritische vragen coalitiepartijen in Kamer over stikstofplannen

6 hours 31 minutes ago

De Tweede Kamer heeft veel kritische vragen over de stikstofplannen van het kabinet. Ter voorbereiding van een later debat zijn tientallen vragen gesteld over de voorstellen die moeten leiden tot vermindering van de landelijke stikstofuitstoot met 50 procent in 2030.

Uit de vragen blijkt ook dat drie van de vier coalitiefracties willen dat het kabinet zijn keuzes beter uitlegt of opnieuw bekijkt.

Kamerleden zijn onder meer kritisch over de berekeningen van het RIVM over de ammoniakuitstoot van de landbouw. Volgens het RIVM moet die met 39 kiloton worden verminderd, maar de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie zetten daar vraagtekens bij.

Lucht voor de agrarische sector

De doelstelling voor die ammoniakreductie is waarschijnlijk hoger dan nodig is om aan het wettelijke doel voor vermindering van stikstof te voldoen. De VVD wil van de eigen minister Van der Wal weten hoe zij daartegenaan kijkt. De grootste regeringsfractie vraagt zich af of het wettelijke doel niet het uitgangspunt moet zijn en denkt dat een gunstiger reductieresultaat voor de industrie mogelijk wat lucht oplevert voor de agrarische sector.

Ook het CDA wil weten waarom niet is gekozen voor 30 kiloton ammoniakreductie in plaats van 39. Volgens de christendemocraten is daar tot nu toe geen helder antwoord op gekomen en moet de minister voor Stikstof dat eerst helder uitleggen.

Coalitiegenoot ChristenUnie stelt die vraag in soortgelijke bewoordingen. Die partij wil weten waarom het kabinet heeft gekozen voor een emissiereductie van ammoniak met 39 kiloton, "terwijl er veel goede argumenten waren voor de 30kton-benadering".

Minister Van der Wal liet over die 39 kiloton ammoniakreductie eerder weten dat die hoger is dan wat er minimaal nodig is. Ze heeft daar onder meer voor gekozen, omdat ze niet wil inzetten op gerichte opkoop van bepaalde bedrijven naast natuurgebieden. Ook zou die 39 kiloton nog naar beneden kunnen worden bijgesteld, als bijvoorbeeld de klimaataanpak extra stikstofreductie oplevert.

Onduidelijkheid en ruis

Kamerleden hebben ook veel kritische opmerkingen over de communicatie van het kabinet over de plannen, die tot veel maatschappelijke onrust leiden.

Volgens het CDA moet bij dit soort ingewikkelde onderwerpen worden voorkomen dat plannen en berekeningen op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd, maar is het kabinet daar niet in geslaagd. "De grote hoeveelheid informatie die is gedeeld met de Kamer zorgt juist voor meer onduidelijkheid en ruis dan voor duidelijkheid", zegt de partij.

Stikstofkaart van tafel

De ChristenUnie wil dat de omstreden stikstofkaart, waarop per gebied gedetailleerd is aangegeven hoeveel stikstofreductie nodig is, van tafel gaat. Over die kaart is veel te doen en premier Rutte bood vorige week in het overleg met boerenorganisaties onder leiding van bemiddelaar Remkes zijn excuses aan voor de communicatie over de bewuste kaart. De ChristenUnie vraagt het kabinet zelfs deze "op één sector gerichte, te gedetailleerde kaart met betwistbare uitgangspunten" in te trekken.

Een deel van de oppositie benadrukt dat het kabinet niet moet zwichten voor de grote druk om de plannen te veranderen, maar dat die juist moeten worden doorgezet.

Rabobank: lening voor boer bij kwetsbaar natuurgebied nu 'zeer onwaarschijnlijk'

7 hours 9 minutes ago

De Rabobank financiert op dit moment geen investeringen van boeren die dicht bij Natura 2000-gebieden zitten en het geld gebruiken om uit te breiden, waardoor hun bedrijf meer stikstof gaat uitstoten.

"Op dit moment is het natuurlijk niet mogelijk om boeren te financieren die direct naast zo'n natuurgebied zitten en nog weer verder willen uitbreiden, gegeven deze problematiek", zegt bestuursvoorzitter van de Rabobank Wiebe Draijer.

"Er zijn nog steeds goede plekken waar boeren wel door kunnen en waar je juist met investeringen en verduurzamingen een boer kan helpen zijn bedrijf degelijker te maken voor de volgende fase, maar dicht rond die natuurgebieden is dat nu wel zeer onwaarschijnlijk."

Financiering voor extensivering, dus bijvoorbeeld meer land met juist minder koeien, is nog wel mogelijk in die gebieden, zegt Draijer.

Stikstofkaart

Vorige week zei premier Rutte dat de stikstofkaart die het kabinet had gepubliceerd ook door banken verkeerd geïnterpreteerd werd. De kaart moet laten zien dat in allerlei gebieden reducties nodig zijn, maar dat betekent volgens Rutte niet dat individuele boerenbedrijven in dat gebied ook zelf zoveel omlaag moeten.

"Zo zijn er zelfs vestigingen van banken die zeggen, ik trek investeringsbeslissingen terug want jouw boerderij staat ingetekend in een gebied dat zo veel procent moet reduceren. Zo werkt het natuurlijk ook niet. Dus ook naar de banken toe: dan zijn jullie ook bezig, als jullie dat doen, om dat kaartje verkeerd te interpreteren", zei Rutte.

"Ik denk dat hij daar wat optimistisch is over wat er mogelijk is", zegt Draijer daar vandaag over.

LTO laat in een reactie weten dat veranderende en tegenstrijdige wet- en regelgeving het grootste risico is voor de bedrijfsvoering en de toekomst van boeren en tuinders. "Die onzekerheid wordt nog groter als banken anticiperen op kabinetsplannen die nog helemaal niet in de wet verankerd zijn, en wat ons betreft ook nooit in deze vorm in de wet komen."

Emotie

De focus van het kabinet op het stoppen van bedrijven heeft boeren in grote onzekerheid gebracht, zegt Draijer. Volgens hem is daardoor "een gevoel van onrecht ontstaan waar heel veel van de emotie uit te verklaren is."

De Rabobank gaat ook praten met stikstofbemiddelaar Remkes. Volgens Draijer is het belangrijk om in gesprek te gaan met verschillende spelers over een oplossing die breder is dan de oorspronkelijke insteek van het kabinet.

"Waarbij je gaat kijken naar mogelijkheden om in de regio bedrijven te plaatsen die door willen naar plekken waar dat kan, en bedrijven die willen stoppen een eerbiedwaardige manier van stoppen te bieden."

Andere keuzes

Begin juli zei de Rabobank in Trouw dat de bank met de kennis van nu in het verleden anders zou hebben gehandeld. De bank is verreweg de grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland en financierde jarenlang voor een groot deel de schaalvergroting in de veehouderij.

"Ik denk dat je dat een beetje moet zien zoals ik ook naar mijn eigen leven kijk", zegt Draijer daarover. "Als je alles had geweten wat je nu weet, dan had je in het verleden waarschijnlijk ook andere keuzes gemaakt."

Onzekerheid

De Rabobank heeft in het eerste halfjaar een winst van 1,6 miljard euro gemaakt. Draijer noemt het een degelijk resultaat, maar hij ziet wel een wisselend economisch beeld.

Enerzijds is de impact van corona steeds kleiner, maar tegelijkertijd zijn er negatieve effecten vanwege de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Dat is terug te zien in de inflatie, maar ook in de toelevering van producten die stokt, zegt Draijer.

250 vogels aangetroffen in te krappe en smerige volières

7 hours 44 minutes ago

In een achtertuin in Purmerend hebben diereninspecteurs vorige week 253 vogels aangetroffen in "verroeste, veel te krappe en smerige volières", waar ontlasting en oud vogelvoer lagen en muizen rondliepen, zegt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

Het gaat om zo'n 240 gras- en valkparkieten en een tiental bleekkoprosella's en roodvoorhoofdkakariki's. Een paar waren stervende of al gestorven. Een ander deel had worm- en mijtinfecties.

De LID heeft alle dieren in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in bewaring genomen. De eigenaar, een handelaar, had de situatie voor de vogels mogen verbeteren, maar hij heeft afstand gedaan van de dieren. De verbetering kwam neer op het volledig vervangen van de kooien, of de vogels op een andere locatie onderbrengen, zegt de inspectiedienst.

De eigenaar moet de kosten voor transport, tijdelijk onderdak en (medische) verzorging betalen. Als de dieren weer gezond zijn, worden ze herplaatst.

Veevoerproducent ForFarmers: gepolariseerd debat door aanpak stikstofcrisis

8 hours 10 minutes ago

Diervoerderbedrijf ForFarmers vindt dat de stikstofcrisis in Nederland leidt tot een gepolariseerd debat en grote onrust onder veehouders. Topman Chris Deen roept daarom op tot een gesprek "waarin alles bespreekbaar is".

ForFarmers verkoopt voer voor onder meer koeien, varkens en kippen. Het bedrijf, dat marktleider is in Europa, heeft er dus belang bij dat zijn afzet in Nederland zo groot mogelijk blijft. Eerder liet ForFarmers aan NRC weten het boerenprotest in Stroe financieel te hebben gesteund.

De diervoederproducent zegt in de stikstofcrisis dan ook naar andere mogelijkheden te willen kijken. "Onze positie is dat we oplossingen zien in innovatie en samenwerking en niet in de bottebijlmethode van afscheid nemen van heel veel vee", zei Deen bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Het ziet er alleen niet naar uit dat het ForFarmers zelf volgende week in gesprek gaat met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Het bedrijf was uitgenodigd, om samen met andere grote bedrijven uit de agrarische sector om tafel te gaan zitten over de stikstofcrisis.

"We hebben geantwoord dat we zeker graag meepraten over oplossingen in dit lastige dossier, maar dat we het belangrijk vinden dat er eerst gesproken wordt met vertegenwoordigers van boerenorganisaties", zegt een woordvoerder. "Zoals het er nu voorstaat, zijn we er volgende week dus niet bij."

Minder varkens, meer kippen

ForFarmers verkocht afgelopen half jaar minder voer, vooral in de varkenssector. Volgens het bedrijf komt dat doordat vooral in Duitsland varkensboeren zijn gestopt. Ook in Nederland daalde het volume, doordat boeren stopten met hun bedrijf. Doordat China minder varkens importeert vanwege de pest, is er in Europa sprake van overproductie.

Wel steeg de totale omzet van het bedrijf met totaal 21,5 procent, doordat het de hogere kosten voor grondstoffen, energie en brandstof doorberekende. De bruto winst nam daardoor met ruim 18 procent toe, tot 257 miljoen euro.

Het bedrijf verwacht verder dat er in de toekomst meer kipproducten worden gegeten. Daarom gaat het nauw samenwerken met 2Agriculture, dat pluimveevoer in Groot-Brittannië produceert. De Britse toezichthouder moet nog goedkeuring geven voor deze fusie.

Boer krijgt tachtig uur werkstraf voor snelwegdumping

8 hours 16 minutes ago

De rechtbank in Arnhem heeft een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd aan een 42-jarige boer uit de gemeente Oost Gelre.

Ook moet de varkenshouder 3600 euro betalen aan Rijkswaterstaat voor het schoonmaken van een stuk snelweg, meldt Omroep Gelderland.

De varkenshouder werd op 28 juli op heterdaad betrapt toen hij bij een boerenactie een lading zaagsel, mest en stro dumpte op de op- en afrit van de snelweg A18 bij Varsseveld.

"Dat zorgde voor een gevaarlijke situatie", aldus de officier van justitie op een snelrechtzitting. "Demonstreren is een grondrecht. En het is begrijpelijk dat de stikstofplannen veel emotie oproepen. Maar je overtreedt een grens als je gevaarlijke situaties creëert", aldus de aanklager.

Hij eiste 100 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf. In het vonnis ging de rechtbank daar met 80 uur werkstraf en een week voorwaardelijke celstraf iets onder zitten.

Trekker zonder kenteken

De man bekende eerder dat hij het afval heeft gedumpt, met een trekker zonder kenteken. Hij was niet de enige actievoerder op de A18, maar met wie hij samen was wil hij niet zeggen. "Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen", aldus de varkenshouder bij de rechter. "Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin."

Niet in beroep

Zowel het Openbaar Ministerie als de boer heeft al aangegeven dat ze de uitspraak van de rechtbank accepteren en dus niet in hoger beroep gaan.

De man uit Oost Gelre is de eerste die is veroordeeld voor een boerenactie. Morgen staan vijf mannen terecht bij de rechtbank Zwolle. Zij worden verdacht van het gooien van bierflesjes naar de politie bij de blokkade van een distributiecentrum van Albert Heijn

Braziliaanse licht moeder op, steelt voor 135 miljoen euro aan kunst

8 hours 20 minutes ago

Een Braziliaanse vrouw van 82 is door haar dochter grootschalig opgelicht, met behulp van mensen die zich voordeden als spirituele helpers. Zo werd ze beroofd van 16 schilderijen ter waarde van omgerekend 135 miljoen euro, zegt de politie.

Het slachtoffer had de schilderijen geërfd van haar man, een kunstverzamelaar en -handelaar. Hun dochter was volgens de politie de spil in de oplichting, waarvoor ze mensen inschakelde die zich uitgaven voor helderzienden.

Onder het bed van een van die handlangsters in Rio de Janeiro troffen agenten elf schilderijen aan, waaronder Sol Poente van Tarsila do Amaral, dat omgerekend ruim 57 miljoen euro waard is. Drie andere schilderijen werden in een galerie in Sao Paulo gevonden.

De politie hield vijf mensen aan, van wie de dochter van het slachtoffer en de overleden kunsthandelaar dus de hoofdverdachte is.

In deze video is te zien hoe de schilderijen onder het bed vandaan werden gehaald:

De oplichting begon volgens de politie in januari 2020, toen de dochter van de weduwe een 'helderziende' inhuurde, die haar moeder moest benaderen. Die vrouw vertelde de weduwe dat haar dochter, die nu gearresteerd is, op sterven lag.

Ook nam ze haar mee naar een waarzegster en een Afro-Braziliaanse priesteres. Die maakten de weduwe wijs dat ze op de hoogte waren van persoonlijke informatie, die ze in werkelijkheid toegespeeld hadden gekregen van de dochter.

Volgens de politie bood het trio aan om tegen betaling "spiritueel te interveniëren" en kreeg het daarvoor honderdduizenden euro's.

Opgesloten, bedreigd en mishandeld

Toen de weduwe argwaan kreeg en weigerde langer te betalen, werd ze in haar huis opgesloten, bedreigd, mishandeld en bestolen van de kunstcollectie. Uiteindelijk stapte ze naar de politie. Er werden ook juwelen van haar gestolen. Twee andere verdachten zijn voortvluchtig.

Van Do Amaral werden ook de werken O Sono en Pont Neuf gestolen. Verder zaten er schilderijen bij van de Braziliaanse schilders Cicero Dias, Rubens Gerchman en Alberto Guignard. Twee schilderijen zijn verkocht aan een museum in Buenos Aires.

Ryanair-baas: tijd van spotgoedkoop vliegen is voorbij

8 hours 36 minutes ago

Ryanair-baas Michael O'Leary zegt in een interview dat de tijd dat vakantiegangers voor 10 euro kunnen vliegen voorbij is. Aan de BBC laat hij weten dat dat komt door de hoge brandstofkosten.

De gemiddelde ticketprijs gaat de komende vijf jaar van 40 euro naar ongeveer 50 euro, verwacht O'Leary. "Tickets voor 1 euro of zelfs 10 euro zullen de komende jaren niet meer te krijgen zijn."

Maar hij denkt dat ondanks die hogere prijzen mensen zullen blijven vliegen, ook als het leven over de hele linie duurder is. "Mensen zullen vaak blijven vliegen. Maar tegelijkertijd zullen ze ook veel prijsgevoeliger worden."

'Aanpak misplaatst'

Het commerciële vliegverkeer veroorzaakt ruim 2,5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Jarenlang bleef de luchtvaart buiten schot bij de aanpak van klimaatverandering. Maar overheden en maatschappijen zijn bezig met het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen, bijvoorbeeld door het maken van wereldwijde afspraken over emissiestandaarden en het invoeren van een vliegtaks.

De Ryanair-baas vindt de focus op de luchtvaart misplaatst. Volgens hem stoten auto's, vrachtwagens en schepen veel meer CO2 uit. Zo zou de hoeveelheid broeikasgassen sneller zijn te verminderen als voertuigen op de weg switchen van fossiele brandstof naar elektrisch.

Drukte

In het interview met de BBC uit O'Leary verder kritiek op de drukte op de Europese luchthavens, deze zomer. Hij zegt weinig sympathie te hebben voor de luchthavens, omdat ze de drukte al maanden van tevoren hebben zien aankomen.

Ook is O'Leary kritisch over de Brexit. Ryanair is gevestigd in Dublin, maar verzorgt veel vluchten in het Verenigd Koninkrijk. Ook daar staan al de hele zomer lange rijen met passagiers en verloren bagage.

Te zuinig tanken

O'Leary noemt de Brexit een ramp voor het vrije verkeer van werknemers. Hij vindt dat de Britten moeten toegeven dat het vertrek uit de Europese Unie de oorzaak is van het personeelstekort op Britse luchthavens. Volgens hem is het tijd dat de "stommiteit" van de Brexit wordt teruggedraaid.

Er is regelmatig kritiek op Ryanair. De maatschappij is herhaaldelijk beschuldigd van het te zuinig tanken van de vliegtuigen, waardoor de toestellen bij uitwijksituaties in de problemen zouden kunnen komen. Ook zou Ryanair slecht betalen en slecht met zijn personeel omgaan, maar O'Leary noemt die beschuldigingen onzin.

Drukte voedselbank houdt aan in gewoonlijk stille zomerperiode

9 hours 19 minutes ago

Dure boodschappen en stijgende energieprijzen leiden ertoe dat meer mensen een beroep doen op de voedselbank. Terwijl het normaal in de zomer veel stiller is, verwacht Voedselbanken Nederland nu duizenden klanten extra. "De zomerdip blijft dit jaar uit", zegt vicevoorzitter Tom Hillemans.

In de supermarkt ben je op dit moment gemiddeld twintig procent meer kwijt aan de boodschappen dan vorig jaar. Stroom en gas zijn ook veel duurder. En dat is te merken bij de voedselbank. "'Mensen zeggen nu: het is ineens zo duur geworden", zegt Maria Jongsma van Voedselbank Groningen bij RTV Noord.

"Als een alleenstaande met een laag inkomen een jaar geleden nog kon rondkomen, dan is de kans aanzienlijk dat dat nu niet meer lukt", vervolgt Jongsma. "Mensen met de laagste inkomens hebben niets meer te kiezen, die hebben op alles al bezuinigd. Ze gaan door het ijs zakken."

Voedselbank Groningen heeft nu vijfhonderd klanten. Maar dat kan snel oplopen tot zevenhonderd, verwacht Jongsma.

Trend begin dit jaar ingezet

Ook de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland gaat uit van een toename. "Die trend is trouwens al begin dit jaar ingezet", zegt Hillemans. "Maar het gaat nu gewoon door, terwijl er normaal in de zomer altijd minder mensen komen. We zitten nu al maanden op een groei van zo'n vijf tot tien procent."

Cijfers over de zomer zijn er nog niet, maar op 30 juni waren er in Nederland 34.000 huishoudens aangewezen op een voedselbank. "Ongeveer 88.000 monden", aldus Hillemans.

De voedselbanken wijzen erop dat dat zij maar een deel van de mensen zien die in de financiële problemen zitten. Lang niet iedereen die recht heeft op hulp, meldt zich. Jongsma in Groningen: "Schaamte speelt nog steeds een rol. Ik denk dat we daaraan moeten werken. Dat mensen wél aankloppen voor hulp."

Uiterste verkoopdatum

Intussen proberen de voedselbanken de voorraden op peil te houden. Veel van de spullen die ze uitdelen zitten tegen de uiterste verkoopdatum aan en worden geschonken door supermarkten. "Probleem is dat de supermarkten steeds nauwgezetter inkopen en meer doen tegen verspilling. Op zich is dat een goede zaak. Maar voor de aanvoer naar de voedselbanken is dat geen goede ontwikkeling", zegt Hillemans. "Aan de andere kant hebben we nu zodanige afspraken dat ik in ieder geval tot het eind van dit jaar geen problemen verwacht."

Iedereen een beetje minder

Geweigerd wordt niemand, zegt Jongsma, nu niet en in de toekomst niet. Wie aan de voorwaarden voldoet, kan gewoon bij een voedselbank terecht. "Wij gaan eerlijk delen. Dan maar iedereen een klein beetje minder", aldus Jongsma. "Wij gaan aan niemand nee verkopen. Het kan wel zo zijn dat onze klanten met boodschappentassen naar huis gaan, die wat minder goed gevuld zullen zijn."

Privacywaakhond: overheid mag persoonsgegevens niet zomaar meer delen

9 hours 43 minutes ago

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat hergebruik van persoonsgegevens uit overheidsdata in principe wordt verboden. Er ligt een voorstel om de wet die het hergebruik van overheidsinformatie regelt aan te passen, maar dat maakt het nog steeds mogelijk dat persoonlijke gegevens worden gedeeld zonder dat je het weet of dat je er toestemming voor hebt gegeven. De AP wil dat dat wordt bijgesteld, omdat het risico op misbruik te groot is.

Volgens het wetsvoorstel moeten zoveel mogelijk overheidsdata beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld voor onderzoek of commercieel gebruik. De informatie moet online kunnen worden doorzocht en gecombineerd kunnen worden met andere gegevens. Overheidsinstellingen moeten zelf inschatten welke informatie kan worden gedeeld.

Aangeplante bomen

De Autoriteit Persoonsgegevens erkent het belang van open overheidsgegevens en vindt dat geen bezwaar zolang het bijvoorbeeld om het aantal aangeplante bomen in een wijk gaat. "Maar waar het gaat om mensen en hun adres, hun telefoonnummer, hun eigendommen, is dat iets heel anders", zegt vicevoorzitter van de toezichthouder Monique Verdier.

Iedereen is de baas over zijn eigen persoonsgegevens, zegt ze. De afweging of die gegevens mogen worden gedeeld, moet niet worden overgelaten aan overheidsinstellingen. "Uiteindelijk behoor jij zelf te beslissen over jouw data. Tenzij de wetgever - en dus niet een overheidsorganisatie zelf - anders bepaalt."

Datahandel

Eerder wees de AP al op problemen met de openbare gegevens in het handelsregister en het kadaster. Het wordt daarom voor zzp'ers mogelijk om hun huisadres af te schermen in het handelsregister, maar standaard staat dat er nog steeds in.

Met het nieuwe voorstel maakt het kabinet het nog makkelijker om persoonsgegevens uit de registers te halen, zegt Verdier. "Door er een algoritme op los te laten en de persoonsgegevens te combineren met andere bronnen, kunnen bedrijven bijvoorbeeld profielen maken van mensen om deze te verkopen: datahandel. Ook kan het nog makkelijker worden om op te zoeken waar iemand woont, om diegene te bedreigen."

In de nieuwe wet moet worden geregeld wanneer persoonsgegevens mogen worden hergebruikt, zegt de toezichthouder. Dat moet dus uitzondering worden in plaats van regel.

Podium Witteman verder als Podium Klassiek met Dieuwertje Blok

10 hours 56 minutes ago

Dieuwertje Blok en Floris Kortie volgen Paul Witteman op als presentator van het populaire tv-programma voor klassieke muziek Podium Witteman. Het programma heet vanaf 11 september Podium Klassiek. Witteman stopte aan het eind van vorig seizoen.

Kortie was al een van de vaste gezichten van het programma aan het eind van de zondagmiddag, evenals huispianist Mike Boddé, die ook blijft.

Blok presenteert al jaren het programma NTR Podium op NPO Radio 4 en is daarmee geen onbekende in de wereld van de klassieke muziek. In Podium Klassiek gaat ze in gesprek met jong muzikaal talent en met topmusici uit binnen- en buitenland, die live komen musiceren. In het programma is ook ruimte voor andere muziekgenres en -stijlen. Het wil laten zien dat ook klassieke muziek zich blijft ontwikkelen.

Grenzen verleggen

"Ik zie er enorm naar uit om samen met Floris en Mike een mooi programma te maken", zegt Blok over haar nieuwe programma. "De combinatie van het presenteren van NTR Podium en Podium Klassiek is een droom die uitkomt. Ik houd van klassieke muziek in de breedste zin van het woord. Het Nederlandse muziekleven broeit en bloeit: jonge klassieke musici verleggen al jaren de grenzen van de muziek en ik ga graag met hen mee op die reis."

Floris Kortie zegt dat hij de laatste tijd door veel mensen is aangeklampt met de vraag of het programma toch wel doorgaat. Hij is blij dat hij dat nu kan bevestigen: "Op de vertrouwde zondag, in onze vertrouwde studio en versterkt met het enthousiasme en de betrokkenheid van Dieuwertje Blok."

Ook Mike Boddé, die elke week op zijn eigen manier een muzikaal onderwerp uitdiept, is opgelucht: "Goddank blijft zo'n beetje het enige programma ter wereld met elke week live klassiek en aanverwante muziek bestaan. Ik zou me geen raad weten zonder."

Geen vergunning noodlottige kampioensrit KVV Losser

11 hours 1 minute ago

Voetbalvereniging KVV Losser had in mei geen vergunning voor een rit met een kampioenswagen door Losser. Twintig tieners raakten gewond, nadat de platte wagen in de bocht was gekanteld en op de kop terechtkwam. Vier van hen kwamen zwaargewond in het ziekenhuis terecht.

Aanvankelijk wilde de gemeente Losser niet zeggen of de voetbalclub ontheffing had om met een trekker met platte huifkar door het dorp te rijden. Nu is die duidelijkheid er wel. "Er bleek inderdaad geen ontheffing te zijn aangevraagd, dan wel verleend voor deze activiteit", aldus een woordvoerder van de gemeente bij RTV Oost.

Bij het vieren van het behaalde kampioenschap werd een voetbalteam van KVV Losser op 21 mei traditiegetrouw door het dorp gereden op een kar, voortgetrokken door een trekker. Door nog onbekende oorzaak kantelde de kar en kwamen de twintig tieners deels onder de wagen terecht.

Engeltje op onze schouder

Voorzitter Rogier van Vliet van de voetbalclub zei de ochtend na het ongeluk dat "een gevoel van opluchting" overheerste. "De berichten van de personen die naar het ziekenhuis zijn geweest, zijn dermate positief dat we vooral mogen spreken van enorme schrik en een engeltje op onze schouder", aldus Van Vliet toen.

Nu blijkt dus dat de club geen vergunning had voor de rit. Het politieonderzoek loopt nog, maar het ontbreken van een vergunning kan betekenen dat het Openbaar Ministerie eraan te pas komt. Daarbij wordt nagegaan of de club strafrechtelijk kan worden vervolgd of dat clubleden zich individueel voor de rechter moeten verantwoorden.

Geen verdachte

Van Vliet wil nu niet reageren. "Wij hebben juist van de politie te horen gekregen dat KVV Losser geen verdachte meer is. Daar wil ik het graag bij laten", zegt hij. Zowel de politie als het OM benadrukken dat de zaak nog in onderzoek is en dat over de afhandeling nog niets bekend is.

Volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) is het verboden personen te vervoeren in of op een aanhangwagen achter een motorvoertuig of bromfiets.

Satellietfoto's laten grote schade zien op Russische militaire basis op de Krim

11 hours 44 minutes ago

Een Russische militaire basis op de Krim die afgelopen week werd aangevallen, is zwaar beschadigd door de aanval. Dat blijkt uit satellietbeelden die internationale media hebben gepubliceerd van voor en na de aanval.

Op foto's is te zien dat zeker zes Russische gevechtsvliegtuigen zijn vernietigd en dat de basis grotendeels is verwoest door brand. Wel lijken de landingsbanen nog intact.

De beelden zijn gemaakt door Planet Labs, dat wereldwijd satellietfoto's maakt. Het is de eerste onafhankelijke bron die aantoont dat de Russische basis schade heeft opgelopen.

Dinsdag werden zware explosies gemeld op de Saki-vliegbasis op het door Rusland geannexeerde schiereiland. Volgens ooggetuigen waren er twaalf grote explosies. Er is één dode gemeld.

Analisten zeggen dat Oekraïne erachter zit, maar dat land neemt geen verantwoordelijkheid voor de aanval. De satellietbeelden tonen wel aan dat het een gerichte actie was, stellen onder meer The New York Times en de BBC.

De Oekraïense defensieminister Oleksii Reznikov wil dat niet bevestigen. Hij beweert dat onvoorzichtige militairen de explosies op de basis hebben veroorzaakt. "Ik denk dat Russische militairen op deze vliegbasis een simpele regel hebben genegeerd: rook niet op gevaarlijke plekken", zei Reznikov.

Het Oekraïense ministerie van Defensie deelde vanochtend een propagandafilmpje waarin ze vakantievierende Russen waarschuwden om niet naar de Krim te komen:

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de ontploffingen in depots waren en dat het ging om een incident. Volgens militaire experts van het Amerikaanse Instituut voor Oorlogsstudies willen de Russen niet toegeven dat ze zijn aangevallen om hun imago niet te schaden.

Escalatie

Een militaire actie van Oekraïne op de Krim zou een verdere escalatie van de oorlog betekenen. Zo waarschuwde de Russische oud-president Medvedev dat als Oekraïne met raketbeschietingen de Krim wil heroveren, "de dag des oordeels dan snel zal komen".

Checked
39 minutes 4 seconds ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed