Aggregator

Marathon Rotterdam wil uitbreiden: van 17.000 naar 30.000 lopers is het doel

2 hours 38 minutes ago

De marathon van Rotterdam wil de komende jaren flink uitbreiden. Als het aan de organisatie ligt. verschijnen er binnen een paar jaar 30.000 lopers aan de startlijn. Afgelopen zondag deden er 17.000 lopers mee.

Op dit moment kon de organisatie nog niet meer lopers aan, waardoor er nog veel gegadigden op de wachtlijst stonden. "De wachtlijst is bijna net zo lang als het aantal deelnemers dat dit jaar meedeed", zegt directeur Wilbert Lek tegen Rijnmond. Hij vindt het jammer dat hiermee veel lopers werden teleurgesteld. "We willen graag dat die mensen ook de marathon kunnen lopen."

In andere grote steden doen veel meer mensen mee en groeien is daarom de ambitie. Vorige week in Parijs bijvoorbeeld waren er 50.000 deelnemers. "Je wilt aantrekkelijk blijven voor lopers en topatleten. Er wordt dan niet alleen gekeken naar het start- en prijzengeld. Het aantal deelnemers speelt ook een rol", legt Lek uit.

Of het inschrijfgeld omhoog gaat bij uitbreiding, weet de directeur nog niet. Ook kan hij nog niet zeggen of er een andere startlocatie komt bij meer deelnemers. "We hebben nu aan de voet van de Erasmusbrug een locatie waar we tevreden mee zijn. Maar als je extra deelnemers hebt, dan moet je ook kijken naar de huidige startlocatie. Dat is een consequentie."

Horeca en ov

De organisatie kan dan wel klaar zijn voor een uitbreiding, de stad moet dat ook zijn. "Denk bijvoorbeeld aan de horecalocaties, de mobiliteit en het openbaar vervoer. De mensen moeten op een goede manier naar Rotterdam kunnen komen. Als er meer deelnemers zijn, moet er ook meer medische ondersteuning zijn."

Ophef en gerechtelijk onderzoek in Marokko door online datingprogramma

2 hours 44 minutes ago

In Marokko is commotie ontstaan naar aanleiding van een datingprogramma op YouTube: Blind-date by outfit. In het programma kiezen deelnemers een potentiële partner op basis van hun kledingstijl. Volgens veel Marokkanen staat de inhoud haaks op de Marokkaanse normen en waarden en het ministerie van Justitie is er zelfs een onderzoek gestart.

De verontwaardiging ontstond nadat de eerste aflevering van het programma online was gekomen. In de 40 minuten durende video stelt een 20-jarige Marokkaans-Nederlandse vrouw vragen aan jonge mannen terwijl zij alleen hun broek en schoenen ziet. Veel kijkers vallen over de korte rok van de vrouw.

Op het moment dat er nog twee kandidaten over zijn, laat de deelneemster haar hond de winnaar kiezen. Dat wordt door veel internetgebruikers gezien als mensonterend en respectloos. Daarnaast is de hond volgens de islam in veel gevallen onrein.

Bekijk de aflevering hier:

Het Marokkaanse publiek heeft de veiligheidsdiensten om directe actie gevraagd. Volgens hen strookt de video niet met de geldende fatsoensnormen. In minder dan vier dagen werd het filmpje 1,8 miljoen keer bekeken. Veel kijkers reageren dat het maken en uitzenden van datingprogramma's in westerse landen thuishoort.

Het programma is gebaseerd op de Amerikaanse show Blind dating. Het youtubekanaal bestaat pas sinds januari van dit jaar. In februari had het kanaal al 60.000 volgers na het uitzenden van een soortgelijk programma, genaamd Speed dating. Hierover ontstond ook discussie, maar de reactie op de recentste video was nog veel groter.

Uit het politieonderzoek moet blijken of er strafbare feiten zijn gepleegd bij het maken van het online programma. Volgens diverse Marokkaanse media volgt de politie de circulatie van de video nauwlettend. Die is nog altijd te zien op YouTube, maar de roep om hem offline te halen klinkt steeds luider in Marokko.

Tegelijkertijd is op de commotie ook kritiek, bijvoorbeeld van het Instagram-account Moroccan Outlaw. Die pleit voor de decriminalisering van seks buiten het huwelijk. De beheerders van die pagina ontvangen regelmatig doodsbedreigingen waar volgens hen niet tegen wordt opgetreden. "ISIS-leden bedreigen ons in expliciete video's op YouTube en Facebook vanwege dit blog. Maar de veiligheidsdienst onderzoekt wel de video van een youtubemeisje", is hun reactie op het onderzoek en de ophef.

De vrouw in de aflevering waar de kritiek met name op is gericht, is een influencer met een half miljoen volgers op TikTok. Zij heeft inmiddels een reactie-video geplaatst waarin ze spijt betuigt en uitleg geeft. "Ik ben opgegroeid in Nederland en gebruik ook sociale media in Nederland. Ik was me er niet van bewust dat dit aanstootgevend kon zijn in Marokko. Ik wil niemand aanmoedigen om er zo uit te zien, maar ik ben opgegroeid in een maatschappij waar dit wel kan." Ook zegt ze dat ze haar hond een rol in de video had gegeven omdat ze die als haar dochter beschouwt.

Tweede Kamer wil stop op buitenlandse adopties

3 hours 45 minutes ago

De Tweede Kamer wil af van adoptie in Nederland van kinderen uit het buitenland. Tegen de zin van demissionair minister Weerwind nam de Kamer een motie van de SP aan waarin het kabinet wordt gevraagd met een plan te komen "waarmee interlandelijke adoptie op zorgvuldige wijze wordt afgebouwd". De motie werd behalve door de SP ook gesteund door PVV, VVD, BBB, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, FvD en JA21.

Over adoptie uit het buitenland wordt al jaren gepraat en de mogelijkheid werd in 2021 stilgelegd na een vernietigend rapport over misstanden. Daarna maakte minister Weerwind adoptie uit acht landen alsnog mogelijk: de Filippijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal.

Kamer: niet logisch en niet verstandig

De Kamer noemde het vandaag "niet logisch en niet verstandig" om nu te werken aan een nieuw stelsel met een nieuw op te richten stichting, "waarbij het onduidelijk is wat nu precies de toekomst is van interlandelijke optie".

SP-Kamerlid Van Nispen zei dat hij door de jaren heen tot de overtuiging is gekomen dat adoptie uit het buitenland op termijn geen duurzame oplossing is om kinderen te beschermen. Volgens hem is het verplaatsen van kinderen niet altijd in hun belang en is het voor hen gezonder om op te groeien in de eigen regio.

Ook hij wees op de misstanden in het verleden, zoals valsheid in geschrifte en roof en verhandeling van kinderen. Van Nispen benadrukte dat het bij veel adopties wel goed is gegaan, maar volgens hem zijn ook in een nieuw stelsel misstanden niet uit te sluiten. De SP'er onderstreepte dat een nieuw plan van de minister voor een zorgvuldige afbouw "vanzelfsprekend niet volgende week is geregeld".

Weerwind: nu eerst gevolgen in kaart brengen

Toen de motie vorige week werd ingediend, ontraadde Weerwind die. Hij zei dat de acht landen zorgvuldig zijn uitgezocht, dat het Nederlandse systeem "kindgestuurd" is, dat er veel waarborgen zijn ingebouwd en dat adoptie niet moet stoppen.

Nu de motie is aangenomen, zegt Weerwinds ministerie in een reactie dat het nu eerst de gevolgen en mogelijkheden in kaart gaat brengen.

Brandweerman voor de rechter voor brandstichting op eerste dag in functie

3 hours 52 minutes ago

Een voormalig lid van de vrijwillige brandweer in Gelderland en zijn drie vrienden worden verdacht van brandstichting. De brand werd aangestoken op de dag dat de man geslaagd was voor zijn examen bij de brandweer.

Het groepje twintigers vierde op 1 december vorig jaar feest omdat hun 26-jarige vriend uit Garderen was geslaagd. Ze wilden ervoor zorgen dat hij op zijn eerste avond als lid van de vrijwillige brandweer kon uitrukken.

"We hebben elkaar zitten opnaaien", verklaarde één van de verdachten vanmiddag in de rechtszaal. "We zochten naar een boom die half om hing en we een handje konden helpen zodat hij op de weg zou vallen", aldus een andere verdachte.

Ze stopten ook bij een leegstaande woning. Twee van de vier jongens gingen later terug en staken het pand in brand met jerrycans met diesel en benzine, die door de beginnende brandweerman zouden zijn geleverd, schrijft Omroep Gelderland. Ze zouden wel eerst hebben gekeken of de woning leeg was.

Vier korpsen moesten uitrukken voor de woningbrand in Koudhoorn, in de gemeente Putten. In een van de wagens zat de 26-jarige man, die daarmee zijn vuurdoop als brandweerman beleefde.

Rol brandweerman

De brandweerman gaf toe dat hij die avond met zijn vrienden bij het huis was geweest. "Er is geopperd om dat in de fik te steken, maar er is toch ook gezegd: dit vinden we niet kunnen."

Toch zou hij zijn vrienden de jerrycans hebben gegeven en ergens in een bos hebben afgezet. De vrienden zouden de inhoud over de vloer hebben gegoten en met een tissue hebben aangestoken.

Als eerste bij kazerne

Een minuut voordat de piepers afgingen voor de woningbrand, zag een andere brandweerman de jongen naar de kazerne rijden. De ex-brandweerman was als eerste bij de kazerne en zat ook in de eerste brandweerwagen op weg naar de brand.

Bij de brand vielen geen slachtoffers. Maar al snel werd duidelijk dat de brand was aangestoken. Ooggetuigen zagen het lid van de vrijwillige brandweer die avond jerrycans met benzine en diesel tanken. Hij gaf zijn betrokkenheid toe aan zijn chef. Kort daarna volgde zijn ontslag bij de brandweer.

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van tien maanden, dezelfde straf als twee andere verdachten. Tegen de vierde verdachte is zes maanden cel geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Amalia woonde en studeerde door dreiging ruim een jaar in Madrid

4 hours 26 minutes ago

Kroonprinses Amalia heeft ruim een jaar in Madrid gewoond en gestudeerd vanwege haar veiligheidssituatie. Dat melden bronnen aan de NOS. Inmiddels woont ze in Amsterdam.

In oktober 2022 werd duidelijk dat Amalia te maken had met zware bedreigingen. Daardoor moest ze noodgedwongen thuis wonen en kon ze niet over straat. Naar nu blijkt heeft ze ongeveer een jaar in Madrid gewoond en gestudeerd. Amalia gaf in eerdere gesprekken ook aan dat ze het door de situatie erg moeilijk had en het normale leven miste. In de Spaanse hoofdstad had ze meer bewegingsvrijheid.

Volgens bronnen is de dreiging niet verdwenen, maar kan ze door maatregelen wel weer in Nederland wonen en studeren. Wat die maatregelen zijn, is niet bekend.

'Situatie hakte er hard in'

Koning Willem-Alexander vertelde in de podcast Door de ogen van de koning onder meer dat de situatie er "heel hard had ingehakt" bij zijn dochter en zijn gezin. "De onzekerheid, de onvrijheid, dat is niet zoals je je kinderen wil opvoeden en wat je je kinderen wil meegeven", zei hij. Ook zei hij dat hij trots was op haar, om hoe ze het allemaal volhield.

Morgen begint het staatsbezoek van de Spaanse koning en koningin. Amalia is voor het eerst zelf ook aanwezig bij een staatsbezoek aan Nederland. Niet geheel toevallig is dat het staatsbezoek van Spanje. Amalia zal zelf op Koningsdag voor het eerst te spreken zijn.

Amalia zei bij haar bezoek aan Sint-Maarten vorig jaar dat ze het "normale leven, het leven van een student" miste en het erg moeilijk had:

Oproep: Shell moet bij vertrek uit Nigerdelta opdraaien voor milieuschade

4 hours 41 minutes ago

Een groep van veertig non-gouvernementele organisaties (ngo's) heeft een brandbrief gestuurd aan de Nigeriaanse autoriteiten over Shell. De oliemultinational maakte begin dit jaar bekend dat het zich helemaal terugtrekt uit de Nigerdelta. De ngo's vrezen dat de regio achterblijft met grootschalige vervuiling, zonder dat Shell opdraait voor de schade.

Een van de ondertekenaars is mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Isa Sanusi, die bij Amnesty verantwoordelijk is voor Nigeria, zegt dat het risico bestaat dat Shell "met miljarden dollars wegloopt", terwijl de lokale bevolking achterblijft met schade aan hun leefomgeving en gezondheidsrisico's.

Een andere partij die de brief heeft ondertekend, is de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). In februari stelde deze ngo dat het certificeringsproces dat Shell gebruikt om te bepalen of olievervuiling is opgeruimd niet betrouwbaar is.

Daarbij vreest SOMO dat het ontmantelen van olie-infrastructuur "een enorme onbetaalde rekening" oplevert. "Verspreid over het landschap van de Nigerdelta liggen afgedankte pijpleidingen, boorputkoppen en andere olie-infrastructuur die een ramp in wording zijn."

Shell maakte in januari bekend dat het van plan is dochteronderneming SPDC voor 2,4 miljard dollar te verkopen aan een consortium. Het bedrijf vertrekt daarmee na ruim een halve eeuw van het Nigeriaanse vasteland. Volgens de briefschrijvers - een groep van Nigeriaanse en internationale ngo's - bestaat er veel onduidelijkheid over welke partijen verantwoordelijk worden; het zou vaag zijn wie de kopers zijn en in hoeverre het gaat om partijen die financieel stabiel zijn.

Over sommige bedrijven die deel uitmaken van de deal met Shell schrijft SOMO dat het "investeringsvehikels lijken, gesteund door geldschieters die geen interesse lijken te hebben in de situatie in de Nigerdelta en alleen zoveel mogelijk geld willen verdienen zolang het nog kan."

De organisaties roepen de Nigeriaanse toezichthouder op nog niet in te stemmen met de verkoop. Eerst zou geïnventariseerd moeten worden wat de schade in het gebied is als gevolg van de activiteiten van Shell, en wat het kost om die op te ruimen. Ook de kosten voor het ontmantelen van infrastructuur zouden niet zijn meegenomen in de verkoopplannen.

Olielekkages en rechtszaken

De laatste decennia is Shell verwikkeld geweest in een reeks rechtszaken, onder meer vanwege grootschalige lekkages die grote schade toebrachten aan de natuur en de leefomgeving van de bevolking. Het bedrijf moest daarvoor schadevergoedingen betalen.

Shell zegt dat veel lekkages kwamen door oliediefstal en sabotage, maar mensenrechtenorganisaties stellen dat het bedrijf zich daar ten onrechte achter verschuilt. Er zou onder meer te weinig worden geïnvesteerd in onderhoud en materieel waarmee oliediefstal kan worden tegengegaan.

Shell 'blijft betrokken'

Gevraagd naar een reactie op de brandbrief verwijst Shell naar een bericht op zijn website. Daarin zegt Shell dat het zijn Nigeriaanse bedrijf SPDC verkocht heeft op een manier die ervoor zorgt dat de kennis behouden blijft en alles naar behoren blijft werken. Ook zegt het bedrijf dat het blijft helpen met het beheer van belangrijke onderdelen van SPDC die gas leveren voor Nigeria's gasprojecten en dat het in Nigeriaanse gasprojecten blijft investeren.

Over de vervuiling zegt Shell dat het Nigeriaanse bedrijf SPDC na de verkoop nog steeds verantwoordelijk is voor het opruimen van olielekkages die in het verleden zijn ontstaan. Ook al krijgt SPDC nieuwe eigenaren, het bedrijf zal zijn deel van de verantwoordelijkheid voor eventuele milieuschade blijven dragen. Volgens Shell betekent dit dat SPDC zorg moet blijven dragen voor het milieu, inclusief het opruimen van oude lekkages.

Ook trams, bussen en metro's zaterdag 3 minuten stil uit protest tegen geweld

4 hours 44 minutes ago

In navolging van de NS zetten de vervoersbedrijven in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zaterdagavond 3 minuten de trams, metro's en bussen stil. Ook de pont over het IJ in Amsterdam vaart tijdelijk niet.

Alle treinen van de NS staan om 22.30 uur 3 minuten stil uit protest tegen het geweld tegen medewerkers. Eerder liet de regionale spoorvervoerder Arriva al weten mee te doen met de actie.

"Ook wij herkennen helaas de toename van agressie tegen onze medewerkers", zegt de directeur van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB Claudia Zuiderwijk. "Dit gebeurt dagelijks en we schrikken er steeds van. Het raakt ons diep als we lezen dat mensen met een publieke taak worden belaagd. De maatschappij verhardt enorm en daar hebben wij als ov-bedrijf ook last van."

Ook bij het Amsterdamse vervoersbedrijf krijgen medewerkers regelmatig te maken met agressieve reizigers. Denk aan belediging, duwen of trekken, ruzie of vechten. Verbale agressie of intimidatie komt ook veel voor.

Van de trap gegooid

Afgelopen weekend werd een conducteur van de NS in een trein mishandeld door een groep jongens. De vrouw was aan het werk in een dubbeldekkertrein tussen Delft en station Den Haag Hollands Spoor. Ze werd van de trap gegooid, geschopt en geslagen en brak een arm. Ook een machinist kreeg klappen.

De NS wil met het aangekondigde protest een signaal afgeven. "Tot hier en niet verder", zei NS-directeur Wouter Koolmees.

Onderdeel van huisartsenketen Co-Med failliet verklaard

5 hours 8 minutes ago

Een dochterbedrijf van huisartsenketen Co-Med is door de rechtbank in Maastricht failliet verklaard. De keten ligt al langere tijd onder een vergrootglas na klachten van cliënten en een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat vanochtend het faillissement is uitgesproken. Co-Med benadrukt dat het zorggedeelte van het bedrijf financieel gezond is. Het onderdeel dat nu failliet is verklaard biedt diensten aan allerlei huisartsenpraktijken.

Of dit inderdaad geen gevolgen heeft voor de patiënten van de dertien praktijken van Co-Med zoeken zorgverzekeraars nu uit.

De commerciële huisartsenketen heeft de dertien praktijken de afgelopen jaren overgenomen. De NZa en de IGJ merkten dat de kwaliteit van de zorg niet altijd op orde was bij dit soort commerciële huisartsenpraktijken en waarschuwden dat de commerciële ketens zo groot kunnen worden, dat ze too big to fail worden.

Hulplijn

Het failliete dochterbedrijf was een callcenter dat huisartsenpraktijken konden inzetten tijdens piekmomenten. "Hierdoor kunnen de assistentes zich meer focussen op de fysieke zorg van de patiënten in de praktijk", schrijft Co-Med op hun website.

De directie van het bedrijf zegt dat ze de laatste maanden nog geprobeerd hebben om afspraken te maken met de belanghebbenden. "Echter is helaas gebleken dat dit gezien recente ontwikkelingen geen haalbare casus is."

Een van de schuldeisers is detacheringsbureau CareAbout. "Het gaat bij ons om meer dan 100.000 euro dat we eisen", vertelt directeur Timothy Hoolhorst. Het bedrijf levert sinds november doktersassistenten aan het onderdeel. "Er is in totaal maar één factuur betaald van zo'n 900 euro. Daarna is er nooit meer een cent overgemaakt."

Schulden?

De rechtbank heeft Dimitry Aertssen aangesteld als curator. De oorzaak van het faillissement is tweeledig: "Er waren organisatorisch problemen en ze hadden een discussie met de Belastingdienst." Die discussie ging over of het bedrijf vrijgesteld was van btw omdat het in de zorgsector werkzaam was.

De komende weken gaat Aertssen verder onderzoeken in hoeverre er geldstromen liepen tussen de failliete callcenter-bv en de zorg-bv van Co-Med. Die zorg-bv is waar alle huisartsenpraktijken van Co-Med onder hangen. Dat bedrijf maakte in 2022 nog 1,2 miljoen winst, laat het laatste jaarverslag zien. Ook is duidelijk dat de callcenter-bv geld geleend had van de zorg-bv.

De curator heeft een gesprek gehad met de directie van Co-Med. "De directie heeft gezegd dat de zorg niet in gevaar komt. Ik kan dat zelf moeilijk inschatten, omdat ik pas net ben begonnen met mijn onderzoek."

Zorgverzekeraars

Ook de vier grote zorgverzekeraar Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ volgen de zaak op de voet. Er leefden al voor dit faillissement zorgen over de bereikbaarheid van praktijken van Co-Med. "De failliete bv detacheert mensen aan het centrale callcenter in Amsterdam", zegt een woordvoerder van CZ. "Guy Vroemen van Co-Med heeft ons vandaag gezegd dat de zorg gewoon beschikbaar is en de praktijken bereikbaar zijn. Maar dat stelt ons niet helemaal gerust. We bellen nu zelf alle praktijken om dat te controleren."

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich grote zorgen over het faillissement, zeggen ze op X. "Wij roepen het ministerie, de inspectie, de Nederlandse Zorgautoriteit en alle andere betrokken partijen op om op korte termijn in te grijpen en alles wat er in hun macht ligt in te zetten om de noodzakelijke huisartsenzorg beschikbaar te houden voor patiënten in Nederland." De belangengroep wil dat er op langere termijn meer controle en toezicht komt.

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging is bezorgd over het faillissement. "We hopen dat zorgverzekeraars en inspectie snel en adequaat reageren en dat er in gezamenlijkheid met de curator een afwikkeling komt. Ook voor patiënten en personeel", zegt een woordvoerder.

Minder armoede, maar groep Nederlanders zonder eten daalt niet: hoe kan dat?

5 hours 50 minutes ago

De groep mensen in Nederland die in voedselnood verkeert wordt maar niet kleiner, zo waarschuwt het Rode Kruis. Het gaat om mensen die dagelijks niet of onvoldoende te eten hebben. Toch blijkt uit cijfers dat de armoede in Nederland juist afneemt. Hoe zit dit precies?

1. Hoe groot is de armoede in Nederland?

Statistisch gezien neemt de armoede alleen maar af. Zo leefden in Nederland begin jaren tachtig bijna drie van de veertien miljoen inwoners onder de armoedegrens. Vorig jaar waren dat er een kleine 640.000 op ruim zeventien miljoen inwoners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In dertig jaar tijd is de gemiddelde Nederlander meer dan de helft rijker geworden. "Mensen die vinden dat het nu slecht gaat, zou ik willen voorhouden dat het beter gaat dan je denkt", zei CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen vorige maand nog.

2. Hoe kan het dan dat meer mensen niet kunnen rondkomen?

Dat komt door een groeiende kloof tussen mensen die erop vooruitgaan en die achterblijven, schreef het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vorige maand. Veel huishoudens plukken de vruchten van diverse overheidsmaatregelen met toeslagen en hogere lonen. Maar dat geldt volgens het Nibud vooral voor consumenten die door de inflatie moesten bezuinigen op vakanties of uitjes.

Voor huishoudens die de eindjes voor die tijd al amper aan elkaar konden knopen veranderde er niet veel. Het gaat niet alleen om laagopgeleiden met lage inkomens, maar ook om jongvolwassenen die bijvoorbeeld door hoge huren weinig overhouden. "Mensen die moeilijk kunnen rondkomen hebben meer dan gemiddeld moeite met het betalen van de dagelijkse boodschappen", constateert het Nibud.

3. Er is toch hulp voor mensen die niet kunnen rondkomen?

Die is er. Maar volgens het Nibud is die toch onvoldoende en vaak ook complex. Het Rode Kruis ziet daarbij dat er veel schaamte is om de hulp überhaupt te gaan zoeken, waardoor veel armoede verborgen blijft. "Het zijn mensen die ondanks alle maatregelen tussen wal en schip zitten", zo vat Suzanne Segaar, hoofd Nationale Hulp Rode Kruis, het samen.

Volgens haar wordt voedsel door de hoge vaste lasten een sluitpost. "Wij zien ouders die een maaltijd overslaan zodat de kinderen wel te eten hebben. Het zijn gezinnen die de huur en gas wel betalen, maar te weinig hebben om boodschappen te doen. Of mensen die door kosten voor een medische ingreep niet meer rondkomen. Voor hen is er ook een drempel om bijvoorbeeld bij de voedselbank aan te kloppen. Niemand wil voedselhulp."

Elly's Place helpt mensen "die tussen wal en schip vallen" met voedselpakketten:

4. Waarom lopen de cijfers en de praktijk over armoede zo uiteen?

Volgens Nadja Jungmann, lector schulden en incasso bij de Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek aan de Universiteit van Amsterdam, wordt armoede nu vooral berekend op basis van het besteedbaar inkomen. Er wordt niet gekeken naar andere hoge kosten en schulden die verschillende huishoudens hebben: "Je kunt een laag inkomen hebben, maar door bijvoorbeeld een lage huur nog wel redelijk kunnen rondkomen. Maar je kunt ook een redelijk inkomen hebben, maar door schulden niet genoeg te besteden hebben. Toch zit je dan officieel niet in een armoedegroep."

5. Wat kan er aan die verborgen armoede gedaan worden?

Jungmann pleit als lid van de adviescommissie sociaal minimum voor een verhoging hiervan. Maar zij stelt ook dat er een einde moet komen aan de huidige lappendeken van hulp, bij bijvoorbeeld gemeenten: "Mensen komen voor hulp in een bureaucratisch doolhof terecht, waarin ze verdwalen. Organiseer landelijk wat landelijk kan, bijvoorbeeld voor één bundel waar je verschillende voorzieningen kunt aanvragen."

Het CBS en Budgetvoorlichting werken overigens samen met het Sociaal en Cultureel Planbureau aan een nieuwe armoedegrens. Hierin moet niet alleen worden gekeken naar besteedbaar inkomen, maar ook naar vermogen en de feitelijke uitgaven aan vaste lasten van verschillende groepen huishoudens.

Astronomen stuiten op 'slapende reus': op één na grootste zwarte gat in de Melkweg

6 hours 6 minutes ago

Sterrenkundigen hebben een enorm zwaar zwart gat ontdekt in de Melkweg. Het is het op één na grootste in de Melkweg en het staat verrassend dichtbij, op zo'n 2000 lichtjaar afstand.

Black Hole 3, kortweg BH3, vormt geen enkel gevaar, want 'dichtbij' is een relatief begrip in de kosmos. Een ruimtevaartuig met de snelheid van een spaceshuttle zou er zo'n 100 miljoen jaar over doen om er te komen. In 2022 werd al een kleiner zwart gat ontdekt dat nog dichterbij staat, zo'n 1560 lichtjaar, maar ook dat is nog altijd gigantisch ver weg.

De ontdekking is gedaan met de Europese astronomische satelliet Gaia, die sinds 2013 bezig is data te verzamelen voor een 3D-kaart van het Melkwegstelsel. Daar werken ook Nederlandse sterrenkundigen aan mee van de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen. "Dit is een hoogtepunt voor ons, een van de grootste ontdekkingen met Gaia tot nu toe", zegt onderzoeker Amina Helmi.

BH3 werd bij toeval ontdekt tijdens het analyseren van de data van Gaia. Een ster in het sterrenbeeld Arend blijkt een vreemde wiebelbeweging te maken, die wordt veroorzaakt door het zwarte gat waar hij omheen draait. Met de Very Large Telescope van de Europese sterrenwacht in Chili (ESO) werd de massa van het zwarte gat daarna nog eens gemeten, evenals de bijzondere chemische samenstelling van de ster die hem vergezelt.

Het is niet het eerste zwarte gat dat met de satelliet wordt ontdekt in de Melkweg - BH1 en BH2 gingen hem voor - maar wel de grootste, en dat maakt het bijzonder. BH3 heeft 33 keer de massa van de zon, voor andere zwarte gaten is dat gemiddeld maar 10 keer. Het zwaarst bekende zwarte gat in ons sterrenstelsel, Sagittarius A, heeft miljoenen keren de massa van de zon en staat in het midden van de Melkweg, meer dan 25.000 lichtjaar ver weg.

"We komen bij het gereedmaken van de gegevens wel vaker bijzondere dingen tegen, maar dit was zo verrassend dat we er nu mee naar buiten komen", laat Anthony Brown van de Universiteit Leiden weten. "Zodat wetenschappers wereldwijd zo snel mogelijk dit bijzondere zwarte gat nader kunnen onderzoeken."

Collega Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat de ontdekking sterrenkundigen helpt om beter te snappen hoe zo'n zwaar zwart gat kan ontstaan. "Eerder heeft mijn eigen onderzoeksgroep met Gaia een groep sterren ontdekt die zijn ingevangen door onze Melkweg. En nu blijkt daar dus ook een zwart gat aanwezig. Dat is heel bijzonder." Zo'n sterstroom - een lange sliert van sterren - met een zwart gat hadden astronomen nog niet eerder gezien. De impact op het onderzoek is daarom groot, denkt ze. "Dit geeft heel veel clues."

Helmi verwacht dat met Gaia nog wel meer zwarte gaten zullen worden ontdekt. Maar het ligt voor de hand dat die niet zo zwaar zijn als BH3 en zo relatief dichtbij staan. "Anders hadden we ze wel al kunnen opmerken." De astronomen verwachten dat meer telescopen de komende tijd op BH3 worden gericht om het fenomeen verder te onderzoeken.

Universiteitsblad haalt artikel offline na juridische druk van eigen universiteit

6 hours 13 minutes ago

Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, heeft een artikel over het functioneren van het universiteitsbestuur offline gehaald. Hoofdredacteur Saskia Bonger zegt te zwichten voor juridische druk van de universiteit.

De druk zou daarnaast komen van een directeur die in het artikel wordt verweten niet goed te functioneren. De man kwam vorig jaar in dienst bij het Innovation & Impact Centre van de universiteit, maar volgens Delta waren er vanaf het begin twijfels bij het personeel.

Medewerkers zagen hem niet aan het werk, hij was snel afgeleid en overleggen werden afgezegd, schrijft Delta. Daardoor voelden zij zich niet gehoord en niet serieus genomen.

Directeur kwam niet opdagen

Medewerkers die bij de vertrouwenspersoon aan de bel trokken, kregen via de mail te horen dat leden van het managementteam niets over de kwestie mochten zeggen. "Anders zullen maatregelen worden genomen." Dat viel verkeerd bij de medewerkers, die het opvatten als dreigen met ontslag.

De betreffende directeur is niet meer aan het werk. Officieel loopt zijn contract wel door. Ook daarover had het personeel volgens Delta veel vragen, maar men kreeg geen antwoorden.

"De melders voelen zich niet serieus genomen", zegt hoofdredacteur Bonger. "Ze weten dat er dingen spelen, maar krijgen geen antwoorden, terwijl ze het wel moeten oplossen als een directeur bij een vergadering met externe partijen niet komt opdagen."

Daarop zegt een deel van de medewerkers het vertrouwen op in verschillende bestuurders, onder wie de voorzitter van het college van bestuur, Tim van der Hagen. Het personeel weet niet meer tot wie ze zich kunnen richten, als ze zich op het werk sociaal onveilig voelen.

Persoonlijk aansprakelijk

De beschuldigde directeur, die inmiddels dus thuiszit, heeft Delta via een advocatenkantoor gesommeerd het artikel te verwijderen. Als dat niet zou gebeuren, zou aangifte worden gedaan van smaad of laster.

In het offline gehaalde artikel staat dat de directeur meerdere keren om een reactie is gevraagd, maar dat hij niet heeft gereageerd.

Ook de TU Delft zelf wilde het artikel in eerste instantie offline hebben. De universiteit zei maandagavond dat niet geciteerd mag worden uit vertrouwelijke documenten die in het artikel worden aangehaald. Als de redactie niet zou ingrijpen, zou de TU de makers - allen in dienst van de TU - persoonlijk aansprakelijk stellen voor eventuele schade die de universiteit zou lijden.

Hoofdredacteur Bonger spreekt van een zwarte dag en heeft het artikel na enkele uren offline gehaald. "Ik werk al twintig jaar voor Delta, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Vanmorgen kwam voorzitter Tim van der Hagen namens het college van bestuur met een statement. Hij bied daarin excuses aan en schrijft dat het bestuur van Delta nooit had mogen verzoeken om het artikel in te trekken.

"TU Delft zit midden in het proces van het opstellen van het verbeterplan sociale veiligheid. Dat maakt het voorval extra pijnlijk", schrijft hij.

Onderzoek naar wanbeheer

Daarmee refereert Van der Hagen aan een onderzoek van de onderwijsinspectie, dat vorige maand naar buiten kwam. Daarin wordt geconcludeerd dat de TU te weinig doet aan de sociale veiligheid van medewerkers. Bij de universiteit zou sprake zijn van wanbeheer. De inspectie kreeg bijna 150 meldingen over intimidatie, uitsluiting, racisme, seksisme en pesten.

De verantwoordelijken waren vrijwel allemaal personen in een hogere functie dan de mensen die de melding deden.

Bonger ziet sinds de publicatie van dat rapport nog geen verbetering: "Dat de TU kiest voor deze aanpak, is een bevestiging van de situatie waarin de TU zich volgens de onderwijsinspectie bevindt."