Aggregator

Premier Rutte en Edith Schippers halen hard uit naar PvdA en GroenLinks

1 hour 57 minutes ago

Premier en VVD-partijleider Rutte en VVD-prominent Edith Schippers halen in een gezamenlijk interview in De Telegraaf hard uit naar de Partij van de Arbeid en GroenLinks, die straks in de Eerste Kamer één fractie gaan vormen. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zegt de VVD-premier dat PvdA en GroenLinks "een graai in de portemonnee zullen doen door minstens negen belastingen te verhogen".

De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei de leden van de nieuwe Eerste Kamer. "Als GroenLinks en PvdA de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen", zegt Rutte. "We moeten in Nederland niet terug naar de dagen van Joop den Uyl", verwijzend naar de PvdA-premier die in de jaren 70 leiding gaf aan een links kabinet.

Zaken stabiel houden

De VVD-leider verwacht dat een verkiezingswinst van PvdA en GroenLinks de twee partijen "momentum op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen" geeft. Een meerderheid voor de coalitie leidt volgens de premier tot veel rustiger beleid. Overigens zegt hij ook dat hij geen zaken kan doen met JA21, omdat die partij in de onderhandelingen "slechts hun verkiezingsprogramma" voorleest.

"We komen uit drie grote crises: de economische recessie, daarna corona en nu is er oorlog op het continent. Ik denk dat mensen ook willen dat we zaken stabiel houden", zegt Rutte. Hij komt niet met nieuwe plannen om andere problemen in het land aan te pakken.

Herverdeling

VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Schippers zegt in de krant dat er meer aandacht moet komen voor het verdienvermogen van Nederland. "Soms verbaas ik me over de onderwerpen van debat, die heel vaak over herverdeling gaan." Op de vraag of ze Rutte op den duur wil opvolgen, herhaalt ze dat er nu geen vacature is en dat de partij over een eventuele opvolging gaat.

De uitspraken van beide VVD'ers zijn opmerkelijk, omdat de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer en regelmatig steun zoekt bij bijvoorbeeld GroenLinks en PvdA.

Oranjes aangekomen op Bonaire voor rondreis Caribisch deel Koninkrijk

2 hours 31 minutes ago

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia zijn aangekomen op Bonaire, het startpunt van hun rondreis langs het Caribische deel van het Koninkrijk. Het koninklijk gezin werd verwelkomd door Edison Rijna, de gezaghebber van het eiland.

De drie blijven tot maandagochtend op Bonaire, waar ze onder meer de zogeheten slavenhuisjes zullen bezoeken. Daar sliepen tot slaaf gemaakte mensen die op de zoutpannen moesten werken. De kleine huisjes werden in 1850 gebouwd en staan symbool voor de geschiedenis van de slavernij op het eiland.

Aandacht voor slavernijverleden

Na Bonaire reizen Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia achtereenvolgens naar Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Op Curaçao bezoeken ze onder andere landhuis Knip, op de voormalige plantage waar verzetsleider Tula in 1795 een grote opstand ontketende.

Ook op Sint-Eustatius staan de Oranjes stil bij het slavernijverleden van het eiland. Eerder had de Rijksvoorlichtingsdienst al bekendgemaakt dat dit thema centraal zou staan bij het koninklijke bezoek aan het Caribische gebied.

De Oranjes kwamen vrijdag rond 16.30 uur lokale tijd aan op het vliegveld van Bonaire. Koning Willem-Alexander, die een vliegbrevet heeft, zat zoals wel vaker in de cockpit als copiloot:

Behalve activiteiten rond het slavernijverleden wacht het koninklijk gezelschap ook bezoeken aan sportinstellingen, culturele organisaties en natuurparken. Hun bezoek aan Sint-Maarten staat vooral in het teken van de wederopbouw van het eiland na de verwoestende orkaan Irma in 2017.

Donderdag 9 februari is de laatste dag van de trip, die onder meer bedoeld is om prinses Amalia te laten kennismaken met het Caribisch gebied. Het is de eerste officiële reis van de kroonprinses.

Staatssecretaris Van Huffelen voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering reist met het koninklijk gezelschap mee.

Edith Schippers weg als voorzitter pensioenfonds DSM

2 hours 56 minutes ago

Edith Schippers vertrekt als voorzitter van het pensioenfonds DSM. Ze stelt zich niet verkiesbaar voor een nieuwe termijn, schrijft vakblad PensioenPro.

Schippers zou dit besluit al in het najaar hebben genomen vanwege veranderingen in haar werk. Als ceo van het chemieconcern krijgt ze te maken met de aankomende fusie van DSM met het Zwitserse bedrijf Firmenich.

Daarnaast gaat ze de politiek weer in, als lijsttrekker voor de VVD in de Eerste Kamer. "Dit voorzitterschap vergt veel tijd en energie en ik wil het goed doen", zegt Schippers. Haar termijn als voorzitter van het pensioenfonds loopt in mei van dit jaar af.

Pensioenpot

Vorige week schreef NRC dat Schippers een intern document achterhield, waaruit zou blijken dat het bedrijf zelf verantwoordelijk zou zijn voor een flinke daling van de dekkingsgraad van het pensioenfonds. DSM had volgens de krant geld nodig voor innovaties en dat kwam er onder meer door tijdelijk minder geld in de pensioenpot te steken.

Het bedrijf spreekt van een interne analyse van openbare gegevens. DSM zegt zich niet te herkennen in het beeld dat NRC schetst.

NRC schrijft dat de uitkeringen voor gepensioneerden al vijftien jaar niet of nauwelijks gecorrigeerd voor inflatie zijn door de geldproblemen. Voor veel oud-medewerkers was het vooral pijnlijk dat hun pensioen niet steeg, maar oud-topman Feike Sijbesma een extra storting van ruim 2 miljoen euro in zijn pensioenpot kreeg.

Oud-manager Marius Weehuizen zegt tegen PensioenPro dat het pensioenfonds "bewust en stelselmatig is uitgehold". Het bestuur zou met opzet een verkeerde voorstelling van zaken gegeven hebben. Voor hem is de notitie het bewijs daarvan. Het fonds heeft zelf volgens Weehuizen de dalende rente en vergrijzing als oorzaken gegeven voor de gedaalde dekkingsgraad.

Acht F-35's van vliegbasis Leeuwarden naar Polen

3 hours 21 minutes ago

De eerste F-35's zijn vanaf de vliegbasis Leeuwarden vertrokken naar Polen. De gevechtsvliegtuigen worden daar vanwege de oorlog in Oekraïne ingezet voor de bescherming van het luchtruim van de NAVO.

Het gaat om in totaal acht toestellen die tot maart op de vliegbasis Malbork worden gestationeerd. Twee daarvan staan klaar om binnen enkele minuten vijandige toestellen te onderscheppen. Twee andere toestellen staan als reserve achter de hand.

Met de andere F-35's wordt een oefenprogramma afgewerkt. Er wordt dan samengewerkt met Polen en andere landen in de regio. Het is de tweede keer dat de F-35's van Leeuwarden op uitzending gaan: vorig jaar stonden er vier toestellen in Bulgarije gestationeerd.

De eerste F-35's zijn inmiddels in Polen aangekomen:

Volgens basiscommandant Johan van Deventer is de missie nu anders. "Je ziet dat de oorlog in Oekraïne maar voortduurt en ook een stuk slechter wordt", zegt hij tegen Omrop Fryslân. "We laten nu meer vliegactiviteiten zien en hebben het dubbele aantal vliegtuigen mee. Daar gaan wij meer vliegen. We laten zo zien dat we er met meer toestellen kunnen komen en daar zit een beetje afschrikking in."

De afgelopen tijd is er door de vliegers op de grond in simulatoren en in de lucht veel geoefend op de nieuwe missie. Dat heeft te maken met het andere dreigingsniveau, legt Van Deventer uit.

"Wat nou als er escalatie is, wat nou als er Russische toestellen komen? Meestal is dat heel rustig, dan begeleiden we ze", zegt hij. "Maar daar waar vliegtuigen bij elkaar zijn, is er altijd kans op escalatie. Dat willen we, denk ik, van twee kanten voorkomen. In ieder geval van onze kant."

Vliegbasis dicht voor renovatie

Als de missie klaar is, kunnen de toestellen niet terug naar de vliegbasis Leeuwarden. In februari begint daar een grote renovatie van de start- en landingsbanen.

"Het wordt rustiger", zegt Van Deventer. "In februari en maart kunnen we nog gebruikmaken van de korte baan. Dat zullen we dan misschien eens doen voor het vertrek van een toestel voor groot onderhoud naar de fabriek in Italië of naar Volkel. Maar qua F-35-operaties wordt het heel rustig."

De traumahelikopters kunnen wel gebruik blijven maken van de vliegbasis. Het luchtruim blijft ook open, dat betekent dat er nog steeds geoefend kan worden boven de provincie.

Verdachten opgepakt voor aanslag op Surinaams gerechtsgebouw

3 hours 52 minutes ago

De Surinaamse politie heeft vier verdachten opgepakt voor de aanslag op een gerechtsgebouw in Paramaribo. Dat melden verschillende Surinaamse media.

Het kantongerecht werd twee weken geleden beschoten, en er werden ook granaten gegooid. De explosieven gingen niet af en niemand raakte gewond. De aanslag zou zijn uitgevoerd door twee mannen die op een brommer kwamen aanrijden.

Onderzoek moet uitwijzen wat de rol van de vier mannen was die nu zijn aangehouden. Het motief voor de aanslag is onbekend.

Vicepresident Brunswijk sprak eerder van een aanslag op de rechtsstaat. Volgens de regering ging het om een "daad van intimidatie om het land te destabiliseren".

De minister van Defensie kondigde na de aanslag extra veiligheidsmaatregelen af. Behalve de vergrote zichtbaarheid van politie en leger en de surveillancevoertuigen komt er ook meer controle op wapens. Voorts is het de bedoeling dat 'strategische objecten' beter worden beveiligd.

Op beelden van de aanslag is te zien hoe de daders iets naar het gerechtsgebouw gooien:

'Deal VS en Nederland over beperken export ASML-chipmachines naar China'

3 hours 56 minutes ago

De Verenigde Staten en Nederland hebben een akkoord bereikt over het beperken van de verkoop van ASML-chipmachines aan China, meldt persbureau Bloomberg.

De exacte inhoud van de afspraken over de technologie van het Nederlandse bedrijf blijft geheim vanwege de gevoeligheid van de materie. Het kan nog maanden duren voor er een definitief akkoord ligt.

Vandaag is in Washington overleg geweest tussen de Amerikanen, ambtenaren van de Nederlandse minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Japan, dat ook chipmachines verkoopt aan China.

Chipmachines

De verkoop van high-tech chipmachines van ASML uit Veldhoven aan China is al jaren een ingewikkelde kwestie. Er wordt gevreesd dat de geavanceerde chips gebruikt worden in Chinees defensiematerieel. De allernieuwste chipmachines mogen nu niet geëxporteerd worden naar China, oudere types wel.

De Verenigde Staten voeren nu de druk extra op om Nederland ervan te overtuigen een omvangrijker exportverbod naar China in te stellen. Daarmee zou ook de verkoop van die oudere machines worden beperkt. De Amerikanen willen de snelle ontwikkeling tegengaan door de Chinezen van moderne technologie, die kan worden gebruikt voor militaire doeleinden.

Bijna twee weken geleden heeft de Amerikaanse president Biden premier Rutte in een gesprek op het Witte Huis gevraagd om meer medewerking van Nederlandse kant aan de aanpak die de Amerikanen voorstaan.

Bang

Rutte zei na afloop dat het verzoek om geen exportvergunning meer af te geven "niet zo zwart-wit was", maar verder ging hij niet op de heikele kwestie in. De Nederlandse overheid is bang dat een omvangrijk exportverbod naar China negatieve gevolgen heeft voor de hele chipindustrie.

Verder levert de verkoop van de gewilde en uiterst kostbare chipmachines voor het succesvolle ASML jaarlijks zo'n 2,7 miljard euro op en dat is goed voor 15 procent van de jaaromzet.

Minister Schreinemacher, verantwoordelijk voor het wel of niet verlenen van een exportvergunning van ASML-technologie, zei vandaag dat Nederland niet precies gaat doen wat de Amerikanen willen. "We tekenen niet bij het kruisje". Het zal nog maanden duren voor er precies duidelijk wordt wat het exportverbod inhoudt.

Tientallen doden door natuurgeweld op Madagaskar

4 hours 11 minutes ago

Een zware tropische storm leidt op het Afrikaanse eiland Madagaskar al een week lang tot slachtoffers, veel overlast en schade. Volgens het nationale rampenbestrijdingscentrum zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen. 21 mensen worden nog vermist.

De storm met de naam Cheneso kwam een week geleden aan land en leidde toen vooral tot grote problemen in het noorden. De storm is verder getrokken en leidt nu tot veel regenval in het zuidwesten van het land. Op veel plekken zijn overstromingen.

Volgens de autoriteiten zijn ruim 73.000 mensen door de zware regenval en de daaropvolgende overstromingen getroffen. Duizenden huizen zijn beschadigd geraakt en ook kantoren en scholen hebben schade. Wegen in de richting van de hoofdstad Antananarivo zijn door het water onbegaanbaar geworden.

Meer kracht

Het is de verwachting dat het westen en zuidoosten van Madagaskar ook de komende dagen last blijven houden van het slechte weer. De weerdienst van de Verenigde Naties verwacht dat de tropische storm ook aan kracht zal winnen. Mogelijk wordt Cheneso opgewaardeerd tot een cycloon.

De Britse meteorologische dienst denkt dat er de komende dagen nog veel meer regen valt. Cyclonen komen in het zuiden van Afrika geregeld voor van december tot maart. Wetenschappers zeggen dat deze door de klimaatverandering vaker zullen voorkomen en ook intenser zullen zijn.

Israël: zeker zeven doden bij aanslag synagoge in Jeruzalem

4 hours 35 minutes ago

Bij een aanval in de buurt van een synagoge in Jeruzalem zijn zeker zeven mensen omgekomen, melden de Israëlische politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zijn er meerdere gewonden, van wie sommigen er slecht aan toe zijn.

Volgens de Israëlische politie begon de dader rond 20.30 uur lokale tijd te schieten bij een synagoge in de wijk Neve Yaakov, in het noorden van Oost-Jeruzalem. Op vrijdagavond begint voor religieuze joden de sabbat.

De schutter is gedood, meldt de politie. Het gaat om een 21-jarige inwoner van Oost-Jeruzalem die hoogstwaarschijnlijk alleen heeft gehandeld.

Hulpverleners reden af en aan om slachtoffers te helpen:

De militante Palestijnse beweging Hamas zegt dat de aanslag een vergeldingsactie is voor de aanval van het Israëlische leger gisteren op een vluchtelingenkamp in de stad Jenin. Daarbij kwamen negen Palestijnen om het leven, wat de Israëlische actie de dodelijkste in maanden maakte.

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Hamas de aanslag ook opgeëist, maar de militante beweging heeft daarover geen uitspraken gedaan.

Jenin ligt in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Het opvangkamp waar Israël gisteren een aanval uitvoerde, was oorspronkelijk bedoeld voor Palestijnse vluchtelingen. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een permanent woongebied met betonnen huizen.

Een woordvoerder van Hamas zei gisteren al dat de Israëliërs met hun aanval de situatie op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook opnieuw op scherp hadden gezet.

Israël zelf zei dat de actie bedoeld was om leden van de Palestijnse militante beweging Islamitische Jihad op te pakken. Die organisatie wordt door Israël beschuldigd van het voorbereiden en uitvoeren van terroristische aanslagen op Israëlische burgers en militairen.

Terugdringen fossiele subsidies in Nederland schiet niet op

5 hours 12 minutes ago

De A12 wordt morgen opnieuw bezet door klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Doel van de actie is het afdwingen van een stop op subsidies voor fossiele brandstoffen. Nederland geeft nog altijd miljarden euro's uit aan directe of indirecte overheidssteun voor fossiele energie. Maar de bedragen lopen enorm uiteen. En de discussie erover loopt al zeker twintig jaar.

De vraag hoeveel de overheid precies uitgeeft aan het stimuleren van fossiele energiebronnen, is niet eenvoudig te beantwoorden. Volgens Extinction Rebellion gaat het om meer dan 17 miljard euro. Maar volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is het veel minder, al is niet duidelijk hoeveel precies. Het ministerie houdt een bedrag van 4,5 miljard euro aan.

Minister Jetten van Klimaat: "Maar ik heb met de staatssecretaris van Financiën afgesproken dat we dit jaar een extra analyse laten uitvoeren om nog eens goed in kaart te brengen wat er in Nederland aan fossiele voordelen is."

De berekening die Extinction Rebellion hanteert is gemaakt door de econoom Alman Metten, oud-Europarlementariër voor de PvdA. Hij vindt de fossiele subsidies verkeerd. "Omdat je in feite de vervuiling bevordert."

Vier keer zoveel

Toen Metten zijn berekening enkele jaren geleden maakte, kwam hij vier keer hoger uit dan de regering, namelijk op 17,3 miljard euro per jaar. "De regering kwam uit op 4,5 miljard euro, plus een aantal categorieën waarvan ze zeiden die niet te kunnen invullen. Wat ik heb gedaan is met openbare gegevens, vooral van het CBS, berekend wat die waren. Ik kon dat dus wel. En iedereen kan dat controleren, want ik heb precies aangegeven hoe ik ertoe gekomen ben."

Het gaat daarbij niet alleen om directe subsidies, maar ook om belastingvoordelen en prijsondersteuning. Een groot deel gaat naar de luchtvaart, de zware industrie, energiecentrales en de landbouw. En hoe meer energie wordt verbruikt, zegt Metten, hoe minder de bedrijven hoeven te betalen. "Het is natuurlijk een absurde situatie dat naarmate je meer gas verbruikt en dus meer vervuilt, je minder belasting hoeft te betalen."

Hij noemt de situatie in Nederland uniek, en dat is ook de reden dat die al zo lang bestaat. "Ik vrees dat de regering bang is om internationaal een beetje te kijk gezet te worden. Want Nederland is echt de top als het gaat om subsidies aan energie-intensieve bedrijven. En op de tweede plaats: je kan het in deze tijd ook niet meer verantwoorden."

Niet nieuw

Berichten over subsidies aan fossiele bedrijven zijn niet nieuw. Al bijna twintig jaar geleden werd de schadelijkheid van subsidies voor het klimaat aangetoond in een studie van de Erasmus Universiteit, na een vraag daartoe van de Tweede Kamer.

Karen Maas van het Erasmus Centre for Sustainability werkte mee aan het onderzoek. "Daar kwam uit dat er veel milieuschadelijke subsidies zijn. Die subsidies zijn bedacht om de economie te stimuleren, maar ze hebben negatieve milieueffecten."

Er werd destijds weinig gedaan met de uitkomsten van het onderzoek, zegt Maas. En dat geldt voor veel meer studies naar hetzelfde onderwerp. De uitkomsten verdwenen, zegt ze. "Vaak in de la, uiteindelijk. Om daar echt beleidsconsequenties op te bouwen, dat gebeurt toch te weinig. Want we weten dit al 20 jaar. We hadden al 20 jaar een klein beetje kunnen draaien aan die knoppen, maar dat is niet gebeurd."

Ze ondertekende recent een brief van 300 economen en andere medewerkers van universiteiten, waarin de regering wordt opgeroepen om snel te stoppen met fossiele subsidies. Dat deed ze "om aan te tonen dat de berekeningen waar het ministerie mee naar buiten komt niet kloppen. En dat er echt zoveel meer geld in omgaat, wat een heel milieuschadelijke situatie is. En wat echt anders moet."

Balans zoeken

Minister Jetten zegt in een reactie dat het kabinet serieus werk maakt van het afbouwen van de fossiele voordelen. Maar, zegt hij, er moet een goede balans worden gezocht: enerzijds "de verduurzaming enorm versnellen en aanjagen en aan de andere kant moeten we ook wel leveringszekerheid en werkgelegenheid in Nederland in het oog houden. Dus van de ene op de andere dag ermee stoppen is niet altijd verstandig, maar een snelle afbouw zal zeker moeten."

Zweden willen NAVO-lidmaatschap, maar geen inmenging Erdogan

6 hours 38 minutes ago

Wat voor Finland en Zweden een snelle toetreding tot de NAVO had moeten zijn, is in korte tijd volledig ontspoord. Terwijl Turkije zijn eisenlijst blijft aanvullen en de uitlevering eist van mensen die het land beschuldigt van terreur, groeit in Zweden het ongemak. En dat leidt tot verschillende protestacties.

Na het ophangen van een Erdogan-paspop en het verbranden van een koran in Stockholm, lijkt toetreding tot het militair bondgenootschap voor Zweden in ieder geval tot aan de Turkse verkiezingen in mei een illusie. Alle NAVO-lidstaten, inclusief Turkije, moeten namelijk akkoord gaan.

De Zweedse regering veroordeelde de acties, maar onder de Zweedse bevolking schuurt die pragmatische houding tegenover Turkije: "Het kan toch niet zo zijn dat Erdogan zijn visie over vrijheid van meningsuiting aan de Zweden oplegt", aldus hoofdredactrice Helena Giertta van het Zweedse vakblad De Journalist.

Erdogan-cartoon

Het blad heeft ervaring met het publiceren van kritische spotprenten, zoals de cartoons van Charlie Hebdo (2015) en de 'Mohammed-spotprent' van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks (2007), die in 2015 aan een terreuraanslag ontsnapte.

Deze week publiceerde De Journalist ook de winnende cartoon van de wedstrijd die het linkse tijdschrift Flamman eerder had uitgeschreven, voor de beste satirische tekening van Erdogan. De winnende spotprent is een parafrase op het beroemde schilderij Saturnus verslindt zijn zoon, van de Spaanse schilder Goya. Alleen is de Griekse god vervangen door de Turkse president, die in plaats van zijn zoon een Koerdische strijder verslindt, die zich aan Erdogans snor probeert vast te houden.

De redactie van De Journalist was het er snel over eens dat de winnende spotprent ook in het vakblad thuishoort. De veiligheidsmaatregelen in het gebouw van het blad zijn wel aangescherpt. Giertta is eerder bedreigd en met de huidige Erdogan-cartoon kwamen er nog wat voorzorgsmaatregelen bij. Giertta: "Je hebt al gemerkt: het is best moeilijk om binnen te komen."

Boos

Dat de Zweedse regering zich verzoenend blijft opstellen naar Erdogan, leidt ook op straat tot frustratie. "De Zweedse regering heeft een laffe houding", zegt de 59-jarige Annika Forsmark. "Ik wil dat Zweden lid wordt van de NAVO, maar dit gaat veel te ver. Turkije heeft al ja gezegd tegen Zweden en komt achteraf met bezwaren."

Forsmark vindt het verbranden van een koran afgelopen weekend door de Zweeds-Deense rechtsextremist Rasmus Paludan weerzinwekkend, maar ze vindt niet dat Turkije een verbod kan afdwingen. "Erdogan is tegen ons belerend over democratie. Dat maakt mensen hier echt boos."

Forsmark vertrouwt erop dat het uiteindelijk wel goedkomt met het Zweedse NAVO-lidmaatschap, na de Turkse verkiezingen in mei: "En zo niet, dan kunnen we daar in Zweden toch niets aan doen."

Gouden tijden voor satire

Om de ergernis een plek te geven, wordt de Turkse president in Zweden met regelmaat bespot. Iets wat gevoelig ligt voor Erdogan, die eerder een diplomatiek conflict uitvocht over satire in Duitsland en Frankrijk waarvan hij het mikpunt was.

Het betekent gouden tijden voor satireprogramma's in Zweden. Het tv-programma Svenska Nyheter, oftewel Zweeds Nieuws, maakte eind vorig jaar een hele uitzending met de titel 'Veto-Turk'.

De Nordstream-gaspijplijnen in de Oostzee waren net opgeblazen en Svenska Nyheter toonde een foto van Erdogan in een rode zwembroek. De gasbellen in Nordstream werden veroorzaakt door de Turkse president die te veel kebab had gegeten, aldus de uitleg van de presentator. Waarna een Koerdisch-Zweedse komediant het overnam en een foto toonde van de Turkse president in ondergoed op handen en voeten, waarbij de vergelijking met een Sultan-bed van Ikea werd gemaakt.

'Spectaculaire acties'

Ook het Zweedse Rojava-comité, een netwerk dat actievoert voor Koerdische strijders in Syrië en Turkije, plant nieuwe protestacties. Het netwerk organiseerde het protest met de Erdogan-paspop die voor het stadhuis in Stockholm op z'n kop aan een lantaarnpaal werd opgehangen.

"Een geslaagde actie", aldus Tomas Pettersson, een 43-jarige geschiedkundige en vrachtwagenchauffeur, die de webshop van het Rojava-comité beheert. "We plannen nieuwe spectaculaire acties."

Met de nieuwe Zweedse terreurwet, die na jarenlange voorbereiding binnenkort wordt aangenomen, wordt steun aan terreurorganisaties in de vorm van geldinzameling verboden. De Koerdische PKK geldt in Zweden, net als elders, als terreurbeweging.

Dat heeft gevolgen voor de verkoop van merchandise die Tomas Pettersson beheert, zoals PKK-vlaggen en T-shirts. De bankrekening van de webshop wordt volgende week door de autoriteiten gesloten. Pettersson denkt dat hij inmiddels wel bekend is bij de Zweedse veiligheidsdienst: "Anders zouden ze hun werk niet goed doen."

Interim-hoofdredacteur Quest weg na kritiek op pseudo-wetenschappelijke uitspraken

6 hours 40 minutes ago

Lyn Kuyper stapt op als interim-hoofdredacteur bij het wetenschappelijke tijdschrift Quest. Dat heeft Uitgever Hearst Netherlands op zijn website laten weten. De afgelopen tijd was er ophef was ontstaan over uitspraken van Kuyper.

In artikelen van onder meer de Volkskrant, Villamedia en GeenStijl beweerden mensen die met haar hebben samengewerkt dat ze in complottheorieën gelooft. Zo gelooft ze volgens Villamedia niet dat de coronapandemie zich heeft voorgedaan en heeft ze tegen een collega gezegd dat je "niet dood kunt gaan" aan corona. Ook suggereerde ze dat werknemers er zelf voor kozen om ziek te worden.

Verder schreef ze op een Instagram-account over de pseudowetenschappelijke 'BMR-methode' waarmee je je lichaam en geest zou kunnen 'resetten', en betoogde ze dat rijst sneller gaat schimmelen als je er onaardig tegen doet. Oud-redactieleden van Quest stelden dat dat niet past bij het wetenschappelijke karakter van Quest.

Redactie vertrokken

Vanwege een reorganisatie bij het blad is vrijwel de hele redactie vertrokken. Die reorganisatie had te maken met dalende oplagecijfers en was niet het gevolg van onenigheid over de aanstelling van Kuyper, benadrukte een van de oud-redactieleden in de Volkskrant.

Hearst Netherlands noemt de controverse niet in het persbericht over Kuypers' vertrek. "Hoewel we haar graag onze gezamenlijke plannen voor het merk zagen uitvoeren, respecteren we haar besluit", schrijft de uitgever. Ze zal bij Hearst Netherlands blijven werken aan "verschillende projecten".

Quest gaat op zoek naar een vervanger. In de tussentijd geeft managing editor Maartje de Gruyter leiding aan de redactie.