Aggregator

Xiaomi kondigt vouwbare Mix Fold 2-smartphone aan

1 hour 9 minutes ago
Xiaomi heeft de vouwbare telefoon Mix Fold 2 aangekondigd voor de Chinese markt. Het toestel krijgt een Snapdragon 8+ Gen 1, een primaire camera met een 50-megapixelsensor en kleinere accu in vergelijking met de vorige generatie. In opengevouwen toestand is het toestel 5,4mm dik.

Farmers Defence Force ziet af van harde acties 'als blijk van goede wil'

2 hours 48 minutes ago

Boerenbelangenvereniging Farmers Defence Force (FDF) gaat voorlopig geen harde acties voeren als blijk van goede wil tegenover het kabinet, zegt voorman Mark van den Oever. Volgens hem hoopt de groep op die manier voor elkaar te krijgen dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

FDF blijft wel omgekeerde vlaggen ophangen bij de eigen boerderijen. Ook gaan publieksvriendelijke acties volgens Van den Oever door, zoals de aangekondigde protesten bij de Vuelta, de Spaanse wielerronde die volgende van vrijdag tot en met zondag in Nederland is.

Van den Oever zei vorige week juist nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hardste acties die zijn organisatie ooit heeft gevoerd. Zijn uitspraken volgden op het eerste gesprek van landbouworganisaties met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Ook boerenorganisatie Agractie was kritisch na dat eerste overleg. "Bij Van der Wal mis ik iedere empathie voor de boeren", zei Agractie-voorman Bart Kemp. Farmers Defence Force en Agractie zijn de motor achter de demonstraties die de afgelopen tijd in Nederland door boeren werden gehouden.

Voorman van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, legt uit waarom zijn organisatie voor nu afziet van harde acties:

Zeven jaar cel voor doodsteken tiener na ruzie over Playstation-controller

2 hours 54 minutes ago

De 20-jarige Melvin T. moet zeven jaar de gevangenis in omdat hij een 17-jarige jongen doodstak tijdens een ruzie over een Playstation-controller. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht vandaag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De 17-jarige Mushuraldo la Fuente kwam op 30 september 2020 om het leven in het dorp Rozenburg, dat bij de gemeente Rotterdam hoort. Het slachtoffer zou een gamecontroller hebben uitgeleend aan zijn vriend T. De twee kregen ruzie om het apparaatje omdat T. meende dat hij de controller mocht houden terwijl Mushuraldo hem terug wilde hebben.

De vrienden kregen online een felle discussie, schrijft Rijnmond. Vervolgens spraken ze af op de parkeerplaats van een supermarkt om de ruzie uit te praten. Beide vrienden namen een mes mee. "Ook het slachtoffer had een mes bij zich. Hij droeg ook bij aan de escalatie van het conflict. Daar houdt de rechtbank rekening mee", zei de rechter.

Verontrustende trend

Volgens de rechtbank is T. op zijn vriend afgerend met een kapmes en heeft hij twee keer gestoken. T. verklaarde eerder dat hij werd aangevallen en dat hij handelde uit zelfverdediging.

"Verdachte verlaat de parkeerplaats met zijn auto, maar komt dan ook weer terug. Hij is volgens meerdere getuigen in het bezit van een mes als hij arriveert. Daarom gaat de rechtbank niet uit van noodweer", aldus de rechter.

De rechtbank in Dordrecht wees vanmiddag op de verontrustende trend dat ruzies tussen jongeren steeds vaker met een mes worden "opgelost".

Zeker 13 burgers en 6 agenten omgekomen bij protesten in Sierra Leone

2 hours 59 minutes ago

Zeker dertien burgers en zes politieagenten zijn gisteren omgekomen bij anti-overheidsprotesten in Sierra Leone. De regering had al bekendgemaakt dat er doden waren gevallen, maar nog niet hoeveel.

Het grootste mortuarium in de hoofdstad Freetown bevestigde de dood van de burgers aan persbureau Reuters. Volgens een woordvoerder van de politie overleden in die stad ook twee agenten. In de noordelijke steden Kamakwie en Makene kwamen nog eens vier agenten om het leven.

Mensen gingen de straat op uit woede over de stijgende kosten van levensonderhoud. Voedsel- en benzineprijzen zijn door inflatie een stuk hoger geworden.

Op beelden is te zien dat een man in politiekleding zijn vuurwapen gebruikt:

Het initiatief voor de demonstratie kwam van een groep vrouwelijke handelaren, zegt persbureau AFP. In een brief aan de politie kondigden zij een "vreedzame bijeenkomst aan om aandacht te vragen voor de economische moeilijkheden en andere problemen van vrouwen in Sierra Leone".

Op sociale media gaan beelden rond van jongeren die met stenen gooien en autobanden verbranden. Op andere video's is te zien hoe agenten traangas inzetten en op de menigte schieten.

Er komt nog weinig informatie uit het land naar buiten, deels omdat het internet in de hoofdstad gisteren bijna volledig was afgesloten.

Democratie

Vicepresident Mohamed Juldeh Jalloh verscheen gisteren op nationale televisie om een avondklok af te kondigen. Hij zei dat de overheid actie onderneemt om de orde te herstellen en gaf de schuld aan "enkele arrogante Sierra Leoners die de legitieme overheid willen afzetten". President Julius Maada Bio heeft nog geen reactie gegeven.

Sierra Leone heeft sinds het einde van een lange burgeroorlog in 2002 een democratisch stelsel. De president en het parlement worden elke vijf jaar door het volk gekozen. Bio won de laatste verkiezingen in 2018 en zijn termijn duurt nog tien maanden. De economie van het land is hard getroffen door de Ebola-uitbraak in 2014 en de coronapandemie in 2020.

Transavia zet passagier op zwarte lijst na delen foto vliegtuigongeluk

4 hours 30 minutes ago

Transavia heeft een 18-jarige jongen op de zwarte lijst gezet. Hij mag vijf jaar niet mee met de luchtvaartmaatschappij. Gisteren, net voordat hij met het vliegtuig zou vertrekken vanaf Rotterdam, deelde de jongen via zijn mobieltje een foto van een vliegtuigongeluk.

"We zien het echt als een soort bommelding", zegt een woordvoerder van Transavia bij Rijnmond. "Personeel zag deze foto voorbijkomen, kinderen zagen de foto voorbijkomen. Het is niet niks. We nemen het daarom heel erg hoog op. De gezagvoerder heeft ook aangifte gedaan van bedreiging."

De jongen zou gisterochtend om 06.55 uur vanuit Rotterdam naar Zadar in Kroatië vliegen. Vlak daarvoor plaatste hij een foto van een ernstig vliegtuigongeluk op Airdrop. Dat is een systeem van Apple waarmee iPhone-gebruikers elkaar tegelijkertijd berichtjes sturen of bestanden kunnen delen.

De bemanning van het vliegtuig deed direct een aantal oproepen aan de passagier om zich te melden. Maar dat deed de 18-jarige jongen pas toen de piloot zei anders niet te zullen vertrekken.

Een grap

De Koninklijke Marechaussee haalde hem uit het vliegtuig en ondervroeg hem. De jongen zei dat het een grap was.

Het gebeurt wel vaker dat passagiers op een zwarte lijst worden geplaatst, zegt de woordvoerder. Het gaat dan meestal om passagiers die agressief worden. "Vooral tijdens de coronaperiode hadden we veel van dan soort gevallen. Bijvoorbeeld van mensen die weigerden zich aan de maatregelen te houden. Nu is het weer wat rustiger op dat vlak. Maar dit was nieuw voor ons."

Onderzoek naar ijzeretende bacterie in Kanaal van Gent naar Terneuzen

4 hours 59 minutes ago

De Belgische autoriteiten gaan een onderzoek doen naar een ijzeretende bacterie in het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Die werd vorig jaar ontdekt in de jachthaven van Zelzate aan het kanaal. De bacterie veroorzaakt veel overlast omdat hij zich dwars door het ijzer en zelfs staal op verschillende boten kan eten. Ook bestaat de vrees dat de bacterie de stalen damwanden van het kanaal kan aantasten.

Onderzoekers van de universiteiten in Gent, Leuven en Antwerpen gaan nu onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt, meldt Omroep Zeeland. Het kanaalwater wordt geanalyseerd. Er worden onder andere ijzeren testplaatjes in het water gehangen op verschillende plekken en dieptes.

In normale omstandigheden roest er bij boten onder de waterlijn maximaal 0,1 millimeter ijzer per jaar weg. Maar in de haven van Zelzat bleek vorig jaar augustus soms een halve centimeter per jaar te 'verdwijnen'. De schuld bleek te liggen bij de MIC bacterie, waarbij MIC staat voor microbieel geïnduceerde corrosie; deskundigen spreken ook wel over de roestbacterie.

Bacteriën vreten schip op

"De bacteriën vreten het schip als het ware op. Nooit gezien hoe snel deze bacterie toeslaat", aldus Kris De Baere, hoogleraar aan de Hoge Zeevaartschool in Antwerpen toen. De Baere sloot niet uit dat de bacterie zich via het open water zou verspreiden, ook richting Nederland.

Dat leidde tot zorgen, en niet alleen onder booteigenaren aan beide kanten van de grens. D66 in de Tweede Kamer vroeg zich af in hoeverre de stalen damwanden en misschien zelfs de nieuwe sluis bij Terneuzen gevaar liepen.

"Er zijn mij op dit moment geen signalen bekend, dat in het Nederlandse deel van het Kanaal van Gent naar Terneuzen sprake is van schade veroorzaakt door bacteriën", antwoordde toenmalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Visser in september 2021. Het onderzoek moet nu uitsluitsel bieden.

Economische ader

Burgemeester Brent Meuleman van Zelzate reageert enthousiast bij VRT Nieuws: "De jachthaven is een heel korte zijtak van het kanaal Gent-Terneuzen. Dat is een heel belangrijke economische ader voor onze regio. We moeten weten hoe we het beestje kunnen bestrijden, want in het kanaal zijn ijzeren damwanden aanwezig. Dat zou daar ernstige gevolgen kunnen hebben."

Gijzeling in bank Beiroet, man 'wil geld opnemen voor ziekenhuisrekening vader'

5 hours 31 minutes ago

In Beiroet houdt een man die gewapend is met een vuurwapen bankmedewerkers gegijzeld. Ook dreigt hij zichzelf in brand te steken als hij zijn spaargeld niet kan opnemen.

Een klant die het bankgebouw wist te ontvluchten, zegt tegen lokale media dat de man zo'n 2000 dollar wil opnemen voor de ziekenhuisrekeningen van zijn vader.

De Libanees heeft een blik benzine bij zich, gijzelt zes of zeven mensen en heeft drie waarschuwingsschoten gelost, zegt een veiligheidsfunctionaris tegen persbureau AP. Hoeveel klanten er binnen zijn bij de Federal Bank of Lebanon in de wijk Hamra, is niet bekend.

Op Twitter gaan beelden rond van de gijzeling:

Soldaten, politieagenten en medewerkers van de inlichtingendienst hebben zich bij de bank verzameld. Agenten proberen met de man te onderhandelen, maar nog zonder resultaat.

Sinds 2019 gelden in Libanon strikte opnamelimieten. Het land verkeert al jaren in een zware economische crisis; twee derde van de bevolking leeft in armoede.

Een van de gegijzelden, een oudere man, is inmiddels vrijgelaten.

Opnieuw meer geld en wapens naar Oekraïne, overleg over langdurige steun

5 hours 37 minutes ago

Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken sturen meer hulp naar Oekraïne in de vorm van geld en wapens. Dat hebben ze aangekondigd op een donorconferentie voor Oekraïne in Kopenhagen.

De Britten sturen raketsystemen die doelen tot 80 kilometer ver kunnen raken. Volgens minister Wallace van Defensie kan Oekraïne zich daarmee beter verweren tegen het zware geschut van de Russen.

Denemarken geeft het land 110 miljoen euro extra financiële steun. Premier Frederiksen noemde de oorlog een strijd om de waarden waarop Europa en de vrije wereld zijn gebouwd en zei dat ze met de extra bijdrage de Deense steun voor Oekraïne kracht wil bijzetten.

Op de donorconferentie, georganiseerd door het VK, Denemarken en Oekraïne, is ook de Nederlandse minister Ollongren aanwezig. De besprekingen gaan over manieren om Oekraïne op de lange termijn te steunen en de samenwerking tussen Oekraïne en met name Noord- en Oost-Europese landen op het gebied van defensie te versterken.

Oorlogsmisdaden onderzoeken

In Berlijn heeft de Duitse bondskanselier Scholz gezegd dat hij er alles aan zal doen om het onderzoeken van oorlogsmisdaden in Oekraïne mogelijk te maken. Hij deed dat op de traditionele zomerpersconferentie, die is ingesteld door zijn voorganger Angela Merkel.

Hij kondigde nieuwe steunmaatregelen voor de Oekraïense defensie aan. "We breken met onze traditie en zullen wapens leveren, heel, heel veel wapens, zeer verreikende, zeer efficiënte wapens. En dat zullen we ook de komende tijd blijven doen." Hij noemde geen concrete aantallen of wapensystemen.

'Speciale taak voor Duitsland'

Scholz presenteerde overigens ook een nieuw pakket maatregelen voor mensen in Duitsland die moeite hebben hun energierekening te betalen. "Burgers kunnen erop rekenen dat we hen niet in de steek laten", zei Scholz.

Verder wees hij erop dat Duitsland vol blijft inzetten op het ontwikkelen van hernieuwbare energie om zo snel mogelijk niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Duitsland kan nog niet zonder Russisch gas. "Het zou helpen als er een gaspijplijn naar Centraal-Europa zou komen vanuit Spanje en Portugal", zei hij.

Ook hamerde hij erop dat de landen van de Europese Unie de problemen die nu spelen gezamenlijk moeten aanpakken. "Als het grootste land, met de grootste economie en de grootste bevolking in het centrum van Europa zie ik daarin een speciale taak voor ons weggelegd."

In Letland heeft het parlement Rusland tot staatssponsor van terrorisme verklaard. Riga roept andere landen op dat ook te doen. Als een land wordt gezien als staatssponsor van terrorisme worden visa van burgers ingetrokken en kunnen overheidsbezittingen in beslag worden genomen.

Het Letse parlement noemt de oorlog "een gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

Onder meer de Europese Unie en Australië is gevraagd het voorbeeld van de Letten te volgen. In de EU is hiervoor geen wettelijke basis, in bijvoorbeeld Australië en de VS is dat wel mogelijk.

Grote belangstelling voor huur geboortehuis Cruijff

5 hours 55 minutes ago

Er hebben zich meer dan 1200 woningzoekenden gemeld voor een sociale huurwoning in Amsterdam-Betondorp, waar Johan Cruijff woonde vanaf zijn geboorte tot zijn twaalfde jaar.

De hoekwoning, een oud winkelpand aan de Akkerstraat 32, is in goede staat. Bij de driekamer benedenwoning is een tuin en een ruime schuur. De kale huur komt op maximaal 762 euro per maand.

"We vertellen de toekomstige bewoners over de geschiedenis van dit huis. Het is mooi als je er enige affiniteit mee hebt", aldus Coen Springelkamp van woningbouwvereniging Ymere bij AT5/NH Nieuws.

Groentewinkel

De geschiedenis van de woning is bijzonder genoeg. Cruijff werd op 25 april 1947 geboren in het Burgerziekenhuis in Amsterdam-Oost. Zijn ouders woonden toen in het hoekhuis aan de Akkerstraat, waar zij een groentewinkel hadden. Johan groeide er op en leerde voetballen op de straten en pleintjes in de buurt. Twaalf jaar later, toen zijn vader overleed, verhuisde het gezin.

De woning is voor iedereen herkenbaar, omdat een van de oude winkelramen bestickerd is met een uitspraak van de voetballegende: "Buitenspelen zou een vak moeten zijn op school". Die raamsticker moet blijven hangen, laat Ymere weten.

Even koekeloeren

De nieuwe bewoners, wie dat dan ook worden, zullen ook op een andere manier merken dat het huis een voorgeschiedenis heeft. "Af en toe staan er wel mensen te gluren, even te koekeloeren of een foto te maken", vertelt een buurtbewoner.

"Het is de reden dat we de nieuwe bewoners vertellen dat sommige mensen foto's maken van je woning en af en toe stiekem naar binnen kijken", aldus Springelkamp van Ymere.

Tot middernacht staat de woning van Ymere op het gemeentelijk toewijzingssysteem Woningnet. Daarna volgt de toewijzing aan iemand op de wachtlijst. Dat gaat volgens de voorwaarden die daarvoor in Amsterdam gelden.

Kritische vragen coalitiepartijen in Kamer over stikstofplannen

6 hours 6 minutes ago

De Tweede Kamer heeft veel kritische vragen over de stikstofplannen van het kabinet. Ter voorbereiding van een later debat zijn tientallen vragen gesteld over de voorstellen die moeten leiden tot vermindering van de landelijke stikstofuitstoot met 50 procent in 2030.

Uit de vragen blijkt ook dat drie van de vier coalitiefracties willen dat het kabinet zijn keuzes beter uitlegt of opnieuw bekijkt.

Kamerleden zijn onder meer kritisch over de berekeningen van het RIVM over de ammoniakuitstoot van de landbouw. Volgens het RIVM moet die met 39 kiloton worden verminderd, maar de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie zetten daar vraagtekens bij.

Lucht voor de agrarische sector

De doelstelling voor die ammoniakreductie is waarschijnlijk hoger dan nodig is om aan het wettelijke doel voor vermindering van stikstof te voldoen. De VVD wil van de eigen minister Van der Wal weten hoe zij daartegenaan kijkt. De grootste regeringsfractie vraagt zich af of het wettelijke doel niet het uitgangspunt moet zijn en denkt dat een gunstiger reductieresultaat voor de industrie mogelijk wat lucht oplevert voor de agrarische sector.

Ook het CDA wil weten waarom niet is gekozen voor 30 kiloton ammoniakreductie in plaats van 39. Volgens de christendemocraten is daar tot nu toe geen helder antwoord op gekomen en moet de minister voor Stikstof dat eerst helder uitleggen.

Coalitiegenoot ChristenUnie stelt die vraag in soortgelijke bewoordingen. Die partij wil weten waarom het kabinet heeft gekozen voor een emissiereductie van ammoniak met 39 kiloton, "terwijl er veel goede argumenten waren voor de 30kton-benadering".

Minister Van der Wal liet over die 39 kiloton ammoniakreductie eerder weten dat die hoger is dan wat er minimaal nodig is. Ze heeft daar onder meer voor gekozen, omdat ze niet wil inzetten op gerichte opkoop van bepaalde bedrijven naast natuurgebieden. Ook zou die 39 kiloton nog naar beneden kunnen worden bijgesteld, als bijvoorbeeld de klimaataanpak extra stikstofreductie oplevert.

Onduidelijkheid en ruis

Kamerleden hebben ook veel kritische opmerkingen over de communicatie van het kabinet over de plannen, die tot veel maatschappelijke onrust leiden.

Volgens het CDA moet bij dit soort ingewikkelde onderwerpen worden voorkomen dat plannen en berekeningen op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd, maar is het kabinet daar niet in geslaagd. "De grote hoeveelheid informatie die is gedeeld met de Kamer zorgt juist voor meer onduidelijkheid en ruis dan voor duidelijkheid", zegt de partij.

Stikstofkaart van tafel

De ChristenUnie wil dat de omstreden stikstofkaart, waarop per gebied gedetailleerd is aangegeven hoeveel stikstofreductie nodig is, van tafel gaat. Over die kaart is veel te doen en premier Rutte bood vorige week in het overleg met boerenorganisaties onder leiding van bemiddelaar Remkes zijn excuses aan voor de communicatie over de bewuste kaart. De ChristenUnie vraagt het kabinet zelfs deze "op één sector gerichte, te gedetailleerde kaart met betwistbare uitgangspunten" in te trekken.

Een deel van de oppositie benadrukt dat het kabinet niet moet zwichten voor de grote druk om de plannen te veranderen, maar dat die juist moeten worden doorgezet.

Rabobank: lening voor boer bij kwetsbaar natuurgebied nu 'zeer onwaarschijnlijk'

6 hours 45 minutes ago

De Rabobank financiert op dit moment geen investeringen van boeren die dicht bij Natura 2000-gebieden zitten en het geld gebruiken om uit te breiden, waardoor hun bedrijf meer stikstof gaat uitstoten.

"Op dit moment is het natuurlijk niet mogelijk om boeren te financieren die direct naast zo'n natuurgebied zitten en nog weer verder willen uitbreiden, gegeven deze problematiek", zegt bestuursvoorzitter van de Rabobank Wiebe Draijer.

"Er zijn nog steeds goede plekken waar boeren wel door kunnen en waar je juist met investeringen en verduurzamingen een boer kan helpen zijn bedrijf degelijker te maken voor de volgende fase, maar dicht rond die natuurgebieden is dat nu wel zeer onwaarschijnlijk."

Financiering voor extensivering, dus bijvoorbeeld meer land met juist minder koeien, is nog wel mogelijk in die gebieden, zegt Draijer.

Stikstofkaart

Vorige week zei premier Rutte dat de stikstofkaart die het kabinet had gepubliceerd ook door banken verkeerd geïnterpreteerd werd. De kaart moet laten zien dat in allerlei gebieden reducties nodig zijn, maar dat betekent volgens Rutte niet dat individuele boerenbedrijven in dat gebied ook zelf zoveel omlaag moeten.

"Zo zijn er zelfs vestigingen van banken die zeggen, ik trek investeringsbeslissingen terug want jouw boerderij staat ingetekend in een gebied dat zo veel procent moet reduceren. Zo werkt het natuurlijk ook niet. Dus ook naar de banken toe: dan zijn jullie ook bezig, als jullie dat doen, om dat kaartje verkeerd te interpreteren", zei Rutte.

"Ik denk dat hij daar wat optimistisch is over wat er mogelijk is", zegt Draijer daar vandaag over.

LTO laat in een reactie weten dat veranderende en tegenstrijdige wet- en regelgeving het grootste risico is voor de bedrijfsvoering en de toekomst van boeren en tuinders. "Die onzekerheid wordt nog groter als banken anticiperen op kabinetsplannen die nog helemaal niet in de wet verankerd zijn, en wat ons betreft ook nooit in deze vorm in de wet komen."

Emotie

De focus van het kabinet op het stoppen van bedrijven heeft boeren in grote onzekerheid gebracht, zegt Draijer. Volgens hem is daardoor "een gevoel van onrecht ontstaan waar heel veel van de emotie uit te verklaren is."

De Rabobank gaat ook praten met stikstofbemiddelaar Remkes. Volgens Draijer is het belangrijk om in gesprek te gaan met verschillende spelers over een oplossing die breder is dan de oorspronkelijke insteek van het kabinet.

"Waarbij je gaat kijken naar mogelijkheden om in de regio bedrijven te plaatsen die door willen naar plekken waar dat kan, en bedrijven die willen stoppen een eerbiedwaardige manier van stoppen te bieden."

Andere keuzes

Begin juli zei de Rabobank in Trouw dat de bank met de kennis van nu in het verleden anders zou hebben gehandeld. De bank is verreweg de grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland en financierde jarenlang voor een groot deel de schaalvergroting in de veehouderij.

"Ik denk dat je dat een beetje moet zien zoals ik ook naar mijn eigen leven kijk", zegt Draijer daarover. "Als je alles had geweten wat je nu weet, dan had je in het verleden waarschijnlijk ook andere keuzes gemaakt."

Onzekerheid

De Rabobank heeft in het eerste halfjaar een winst van 1,6 miljard euro gemaakt. Draijer noemt het een degelijk resultaat, maar hij ziet wel een wisselend economisch beeld.

Enerzijds is de impact van corona steeds kleiner, maar tegelijkertijd zijn er negatieve effecten vanwege de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Dat is terug te zien in de inflatie, maar ook in de toelevering van producten die stokt, zegt Draijer.